Έντονη κριτική στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, που εισάγεται το Σάββατο για συζήτηση και επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΣΥΡΙΖΑ: Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της τρόικας το νομοσχέδιο

Για στοχοποίηση των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της τρόικας».

Όπως παρατηρεί ειδικότερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ν/σ «το χαράτσι, ένας πάλαι ποτέ ‘προσωρινός’ φόρος, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά μονιμοποιείται και επεκτείνεται», ενώ «η φορολόγηση στα ακίνητα, που επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο χωριστά, χωρίς αφορολόγητο όριο επί της ακίνητης περιουσίας, όχι μόνο δεν γίνεται πιο δίκαιη, αλλά παγιώνει την υπερφορολόγηση στη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία».

Ταυτόχρονα, συνεχίζει, «θεσμοθετείται για πρώτη φορά η φορολόγηση στα αγροτεμάχια και στα μη ηλεκτροδοτούμενα κτήρια», ενώ «τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα σε καμία περίπτωση δεν προστατεύονται με το εξαιρετικά χαμηλό φορολογικό όριο των 9.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό), την ίδια στιγμή που η πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία φοροελαφρύνεται προκλητικά».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Κοροϊδία τα περί δικαιότερης φορολόγησης

«Η δήθεν δικαιότερη φορολόγηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελεί τη μεγαλύτερη κοροϊδία της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, αφού με το νέο φοροληστρικό νομοσχέδιο επιβαρύνονται πλέον όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, επιβάλλεται για πρώτη φορά φόρος και σε οικόπεδα και αγροτεμάχια, γίνεται φορολογικό ρεσάλτο στα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών και έρχονται νέες απολύσεις στο δημόσιο», σχολίασε με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

ΚΚΕ: Δραστική αύξηση της φορολόγησης λαϊκών στρωμάτων

Την απόσυρση του ν/σ και την κατάργηση των χαρατσιών στη λαϊκή κατοικία ζητεί από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Περισσός, ο νέος φόρος ακινήτων αποκαλύπτει ότι οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος περί μη επιβολής νέων μέτρων ήταν «πολιτική απάτη».

«Ο ενιαίος φόρος ακινήτων οδηγεί σε δραστική αύξηση της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων. Μονιμοποιεί ένα δήθεν έκτακτο χαράτσι στη λαϊκή κατοικία, αυξάνει τη φορολόγηση κάθε μικροϊδιοκτησίας ανεξάρτητα από τη χρήση της», υπογραμμίζει.

Την ίδια ώρα, συνεχίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα «ο ενιαίος φόρος ακινήτων περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ο συντελεστής φορολόγησης για το μεγάλο κεφάλαιο μειώνεται, προβλέπονται εξαιρέσεις από τη φορολόγηση, ενώ δίνεται η διακριτική ευχέρεια στον έφορο να αναστέλλει την πληρωμή φόρου για το μεγάλο κεφάλαιο».

ΠΟΜΙΔΑ: Χαριστική βολή στη μεσαία τάξη το ν/σ για τον φόρο ακινήτων

«Ληξιαρχική πράξη θανάτου της αστικής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) το νομοσχέδιο «για τον -κατ\’ ευφημισμό- ‘ενιαίο’ φόρο ακινήτων».

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, το ν/σ θα μείνει στην ιστορία ως «η χαριστική βολή στη μεσαία τάξη της χώρας, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, την οικοδομή και την κτηματαγορά».
«Κατά παράβαση του Συντάγματος και της κοινής λογικής, αλλά και σε αντίθεση με τις αρχικές εξαγγελίες, επιβάλλεται διπλός ληστρικός φόρος σε εκατοντάδες χιλιάδες κατόχους αστικών ακινήτων προκειμένου να απαλλαγεί η εκλογική πελατεία της επαρχίας.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε δε ότι το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα υπολογίζονται με βάση εικονικές αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «αντί να υλοποιήσει τη δέσμευση για επαναφορά του ΕΤΑΚ, μονιμοποιεί το χαράτσι που επιβλήθηκε το 2011 σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης».

Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι οι ελπίδες των ιδιοκτητών ακινήτων επαφίενται τώρα στα δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, η στοιχειώδης φορολογική δικαιοσύνη επιβάλλει, εκτός από την κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει κάθε προσφυγή στα δικαστήρια χωρίς πιστοποιητικό ΔΟΥ, ακόμη και σε ασφαλιστικά μέτρα ή δίκες Ειρηνοδικείου, την εισαγωγή τριών τροπολογιών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή:

-Δραστική μείωση του φόρου για τα ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατά το πρότυπο των αγροτικών ακινήτων.

-Δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης ακινήτων από τους ιδιοκτήτες προς το Δημόσιο, για εξόφληση τρεχουσών και μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων και
-Αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής φόρων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας.

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook