Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, σε ειδική τελετή στον Πειραιά, η παραλαβή τεσσάρων ταχυπλόων φουσκωτών σκαφών, που θα διατεθούν στις Λιμενικές Αρχές της Κρήτης, Μυτιλήνης, Χίου και Ρόδου.

Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, ο Πρέσβης της Κύπρου, Φαίδων Αναστασίου, ο Πρέσβης του Παναμά, Aymard Jimenez Granda και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ, Δημήτρης Μπαντιάς.

Η συγκεκριμένη προμήθεια, συμβατικής αξίας 797.000 ευρώ, υλοποιήθηκεμετά από διαγωνιστική διαδικασία, ενταγμένη στο κοινοτικόπρόγραμμα «Διασυνοριακή Συνεργασία Ελλάδα- Κύπρος, 2007-2013».

Τα 4 ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη έχουν κατασκευασθεί εξ’ ολοκλήρου σε ναυπηγεία της Ελλάδας, με τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες των ελληνικών θαλασσών και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα που προσεγγίζει τους 70 κόμβους.

Πρόκειται για σκάφη σύγχρονης και δοκιμασμένης σχεδίασης, με εξελιγμένα όργανα πλοήγησης και εξοπλισμό, ενώ οι περισσότερες λειτουργίες τους μπορούν να πραγματοποιούνται από τη θέση του χειριστή, διευκολύνοντας, έτσι, το πλήρωμα του σκάφους, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Τα εν λόγω σκάφη, δύο με μήκος 10,80 μ. και δύο κινητήρες ιπποδύναμης 350HP έκαστο και δύο με μήκος 9,0 μ. και δύο κινητήρες 300HP έκαστο, έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν αποστολές, με επιχειρησιακό όφελος τη μείωση του χρόνου αντίδρασης σε κάθε περιστατικό και αυτονομία τα 250 ν.μ.

Πέραν των απαραίτητων οργάνων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την επίβλεψη της λειτουργίας των σκαφών, έχουν τοποθετηθεί τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά ναυτιλιακά βοηθήματα (radar, GPS, Plotter, Βυθόμετρο, AIS), των οποίων τα δεδομένα απεικονίζονται σε οθόνες ναυτικού τύπου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης παραλαβής τους,ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε:

«Σήμερα παραλαμβάνουμε τέσσερα ταχύπλοα σκάφη, τα οποία θα ενισχύσουν το Λιμενικό Σώμα και θα διατεθούν σε νησιά της παραμεθορίου. Αυτά τα σκάφη θα καλύψουν επιχειρησιακές ανάγκες νησιών, που αντιμετωπίζουν καθημερινά την πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης. Και σήμερα στέλνουμε, κυρίως, ένα μήνυμα: Κανένα νησί μας δεν θα μείνει απομονωμένο. Το Λιμενικό Σώμα θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της αποτελεσματικής περιφρούρησης των θαλασσίων μας συνόρων».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook