Η επιδερμίδα μας αποτελείται από χιλιάδες πόρους, μέσω των οποίων αναπνέει και αποβάλλει τις τοξίνες και τους ρύπους του σώματός μας. Για να λειτουργήσει σωστά όμως αυτή η διαδικασία, πρέπει οι πόροι να είναι ελεύθεροι από εμπόδια διαφορετικά εγκλωβίζουν τους ρύπους μέσα στην επιδερμίδα, δημιουργώντας έτσι την ακμή. Τι μπορεί όμως να προκαλέσει τη φραγή των πόρων;

Υπερέκκριση σμήγματος: μια από τις πιο συχνές αιτίες φραγμένων πόρων, είναι η μεγάλη έκκριση σμήγματος-μιας λιπαρής ουσίας που βοηθάει στη διατήρηση του ph της επιδερμίδας. Ο λόγος της υπερέκκρισης είναι συνήθως γενετικός και καθορίζεται από ορμονικές διακυμάνσεις. Επίσης, η αφυδάτωση της επιδερμίδας την ωθεί να παράγει ακόμα περισσότερη λιπαρότητα ως μηχανισμό άμυνας.

Κακός καθαρισμός: όταν παραμένουν υπολείμματα από σκόνη, προϊόντα μακιγιάζ, ακόμα και σαπούνι, οι πόροι δε μπορούν να αναπνεύσουν και έτσι δημιουργούνται βακτήρια από όλες αυτές τις ουσίες που αναμειγνύονται με το σμήγμα του δέρματος. Από την άλλη όταν γίνεται υπερβολικός καθαρισμός και με ισχυρά προϊόντα, η επιδερμίδα αφυδατώνεται και έτσι πάλι παράγει περισσότερο σμήγμα που οδηγεί στη φραγή των πόρων.

Αργή ανανέωση κυττάρων: όπως όλα τα κύτταρα του σώματος έτσι και του δέρματος, έχουν έναν καθημερινό ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος γίνεται όλο και πιο αργός όσο μεγαλώνουμε και επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής μας ή την κληρονομικότητα. Το αποτέλεσμα της αργής ανανέωσης, είναι να συγκεντρώνονται νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος τα οποία κλείνουν τους πόρους. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να κάνουμε απολέπιση τόσο συχνά όσο χρειάζεται ο τύπος της επιδερμίδας μας.

Βαριά ενυδάτωση: μια ακόμα αιτία για τους φραγμένους πόρους είναι οι παχιές και βαριές ενυδατικές κρέμες όχι μόνο όταν χρησιμοποιούνται σε ένα λιπαρό δέρμα αλλά και σε ένα ξηρό όπου μπορεί να μην απορροφηθούν και να παραμείνουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αφήνοντας έτσι λιπαρότητα που φράζει περισσότερο τους πόρους. Για να το αποφύγετε, πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά τα ενυδατικά συστατικά παρατηρώντας πως αντιδράει το δέρμα σας αλλά και στοχεύοντας σε ουσίες που απορροφώνται εύκολα ενώ προσφέρουν υψηλή ενυδάτωση.

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook