Καταιγιστική και εφ\’ όλης της ύλης ήταν η ομιλία του απερχόμενου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Σπύρου Λυκούδη κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, ο οποίος «αποκάλυψε» μεταξύ άλλων πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα.

«Προτείνω να μπούμε εμείς, επιθετικά στο διάλογο με όλους, και με την κίνηση των 58» είπε ρητά ο κ. Λυκούδης ξεκαθαρίζοντας ευθύς εξαρχής το πολιτικό στίγμα και το σκεπτικό των θέσεων της «μειοψηφίας» που συσπειρώνεται γύρω από αυτόν .

«Ο άλλος δρόμος, αυτά τα «μόνοι μας και βλέπουμε» ή τα άλλα πολιτικά κομψοτεχνήματα του τύπου «δεν συνομιλώ με το σημερινό ΠΑΣΟΚ αλλά συνομιλώ με αυτόν ή τον άλλο πασόκο» ή άλλα ανεδαφικά «άλλος πρωθυπουργός από την ίδια Βουλή» αδιαφορούν για την αριθμητική», είπε ο κ. Λυκούδης και πρόσθεσε πως «Και η ποιότητα, όπως και η αποτελεσματικότητα του τρίτου πόλου περνά από την αριθμητική». «Η άρνησή μας να συμμετάσχουμε στο διάλογο με όποιους μας καλούν δεν οδηγεί σε κανέναν προοδευτικό τρίτο πόλο. Οδηγεί στη μη Κεντροαριστερά».

Αναλύοντας το σκεπτικό του για την κίνηση των «58» δήλωσε πως η εν λόγω πρωτοβουλία θα προχωρήσει «εάν την αφήσει βέβαια ο Βενιζέλος να προχωρήσει».

«Γιατί προσωπικά διαισθάνομαι ότι δεν του αρέσει ό ρόλος που του επιφυλάσσει η ανασύνταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, γι΄αυτό προσπαθεί δια του σφιχταγκαλιάσματος να την στραγγαλίσει. Για να φτάσει κι αυτός από έναν δρόμο που η ταμπέλα γράφει μεν Κεντροαριστερά, αλλά οδηγεί αλλού. Αρχηγούλης στο μαγαζάκι του και τα συναφή», είπε εκτοξεύοντας «πυρά» .

«Τα τρία λάθη»

Ο Σπύρος Λυκούδης κάνοντας «ταμείο» για τα τρία χρόνια ζωής της ΔΗΜΑΡ είπε, πως κατ\’ εκείνον το κόμμα διέπραξε τρία λάθη.

«Πρώτο λάθος: Οριοθετούμε αμυντικά τη διάκρισή μας από τους άλλους πολιτικούς χώρους. Ετεροκαθοριζόμαστε, κι αυτό μάς επιβάλλει διαχειριστική πολιτική τακτική. Δεύτερο λάθος:Πικραμένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι, εγκαταλείψαμε μέσα σε λίγες ώρες την κυβερνητική ευθύνη» είπε ο κ. Λυκούδης προσθέτοντας πως το τρίτο λάθος ήταν πως «περάσαμε σ\’ ένα βιαστικό με προχειρότητες συνέδριο, που όμως, εκ των πραγμάτων είναι συνέδριο ταυτότητας και στρατηγικής».

Λυκούδης σε Κουβέλη: Γιατί τόση βιασύνη να φύγουμε από την κυβέρνηση;

Σε αποστροφή προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη διερωτήθηκε: «Ακόμη αναρωτιέμαι, Πρόεδρε – εσύ, που είσαι ηγέτης εθνικού βεληνεκούς, άνθρωπος νηφάλιος και ψύχραιμος – γιατί δεν έδωσες, όχι μόνο σε μας, στο κόμμα αλλά και στον εαυτό σου ακόμα, τα χρονικά και πολιτικά περιθώρια να πορευτούμε με σχέδιο προς την έξοδο. Γιατί τόση βιασύνη;», καταδεικνύοντας την αντίρρησή του για το timing που επέλεξαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Διατυπώνοντας κατηγορηματικά την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να «συναντηθούν» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λυκούδης εξέφρασε την άποψη πως «Ο μοναδικός πόλεμος που διεξάγει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδύναμη κατάληψη της εξουσίας», ξεκαθαρίζοντας πως «Σ΄αυτόν τον πόλεμο εγώ είμαι απέναντι».

Αφού τόνισε πως ο πολιτικός λόγος της Κουμουνδούρου ασκεί λαϊκισμό, επεσήμανε πως «… Ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει συνειδήσεις που προσδοκούν τη σύγκρουση και είναι αναγκασμένοι να εφευρίσκουν εχθρό και συνειδήσεις που προσδοκούν τη νομή της εξουσίας» .

«Δείτε τις παρωπίδες και το φανατισμό της ΑΥΓΗΣ που αγαπήσαμε. Οι άνθρωποι δεν διανοούνται ότι υπάρχει άλλη γνώμη, δεν αντέχουν την κριτική. Δείτε πώς ερμηνεύουν τις αποτυχίες τους, δείτε τις αντιδράσεις τους σε μια γελοιογραφία» είπε .

Δίνοντας απαντήσεις στα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν για τον ίδιο ,ο απερχόμενος γραμματέας της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε πως «Ο Λυκούδης δεν θα είναι παρών, μόνον όταν αισθανθεί ότι η παρουσία μας δεν είναι ωφέλιμη για τον τόπο και το λαό μας».Ο Γραμματέας της ΚΕ στην νέα περίοδο πρέπει να προσέξει θέματα που εγώ πρόσεξα λίγο», είπε εν είδη προσωπικού απολογισμού παροτρύνοντας τέλος ο νέος γραμματέας να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα κανόνες λειτουργίας του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Τα τρία κείμενα

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, ξεκίνησε με την παρουσίαση του κειμένου της πλειοψηφίας για τις θέσεις του κόμματος, το οποίο ανέπτυξε το μέλος της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής Σάκης Παπαθανασίου.

Στο κείμενο, κεντρική κατεύθυνση είναι ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συμπράττει ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και στόχο έχει τη συγκρότηση του λεγόμενου τρίτου πόλου.

Επίσης παρουσιάστηκε το κείμενο της μειοψηφίας, με το οποίο ζητείται συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ μαζί με το ΠΑΣΟΚ στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Την παρουσίαση έκανε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Ντόρα Τσικαρδάνη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πτωχή, πλην τίμια αριστερά είναι και άχρηστη και αχρείαστη… Επιπλέον δε, η κυβερνητική συμμετοχή, άνοιξε έναν δρόμο, που πραγματικά δεν έχει επιστροφή: δεν μπορείς να μην συνομιλείς, με αυτόν, με τον οποίον έχεις συγκυβερνήσει».

Ενα τρίτο κείμενο τέλος, κατατέθηκε από στελέχη του Αριστερού Δικτύου. Σε αυτό το κείμενο προτάσσεται η ανάγκη να αναδειχθούν τα αριστερά χαρακτηριστικά του κόμματος.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook