Υλικά

• 1 κιλό αλεύρι μαλακό
• 500 γρ. βούτυρο γάλακτος
• 100 γρ. ζάχαρη
• 250 γρ. αμύγδαλο χοντροκομμένο και καβουρντισμένο
• 4 κρόκους αυγών
• 4 πρέζες βανίλια σκόνη
• 10 γρ. σόδα (μαγειρική)
• 180ml. ανθόνερο
• 250 γρ. ζάχαρη άχνη (για το τύλιγμα)

Εκτέλεση

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει, ρίχνουμε σταδιακά τους κρόκους, το αμύγδαλο, το ½ ανθόνερο, τις βανίλιες και τα χτυπάμε όλα μαζί.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι (που μέσα έχουμε προσθέσει και τη μαγειρική σόδα) και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε απαλά μέχρι να αποκτήσουμε μια ωραία μαλακή προς μέτρια στην υφή ζύμη. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς σε διάμετρο περίπου 3 εκ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 15-17 λεπτά της ώρας. Μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ανθόνερο και τους βουτάμε στη ζάχαρη άχνη. Διατηρούμε σε ερμητικά κλεισμένο τάπερ για αρκετό καιρό.