Μετά την “αραβική άνοιξη” ο αραβικός χειμώνας και μάλιστα κυριολεκτικά. Σφοδρές χιονοπτώσεις σαρώνουν τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα πόλεις της Αιγύπτου και της Ιορδανίας να έχουν ντυθεί στα λευκά. Χιόνια όμως έχουν καλύψει και το Ισραήλ, την Κύπρο και τη Συρία με ειδυλλιακές εικόνες από την Ιερουσαλήμ αλλά και μακάβριες σκηνές από ερειπωμένες από τον εμφύλιο πόλεις της Συρίας.

Αίγυπτος

Για πρώτη φορά εδώ και 112 χρόνια το Κάιρο και η Αλεξάνδρεια καλύφθηκαν με χιόνι και ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε καμήλες να ξεκουράζονται σε χιονισμένες εκτάσεις ενώ οι κεντρικές λεωφόροι είναι αδιάβατες καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές είναι ασυνήθιστες σε αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα. Οι Αιγύπτιοι είδαν χιόνι στην πρωτεύουσα της χώρας για πρώτη φορά στη ζωή τους ενώ η θερμοκρασία καταγράφει πτώση ακόμα και 10 βαθμών Κελσίου από τον μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών.

Ισραήλ- Παλαιστινιακά εδάφη

Σχεδόν μισό μέτρο χιόνι κάλυψε την Ιερουσαλήμ για πρώτη φορά από το 1950, καθώς και τη Βηθλεέμ και τη Ραμάλα με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε περίπου 60.000 κατοικίες. Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας προκαλεί ανησυχία και ήδη ο ΟΗΕ εξετάζει την αποστολή έκτακτης βοήθειας, κυρίως σε καύσιμα, για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.

Συρία – Λίβανος

Στη Συρία η κατάσταση είναι απλώς εφιαλτική, καθώς σύμφωνα με τον ΟΗΕ 100.000 παιδιά ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς και οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Παρόλο που οι κάτοικοι του Λιβάνου και ορισμένων περιοχών της Συρίας είναι συνηθισμένοι στις χιονοπτώσεις, αρκετοί κάτοικοι των χωρών αυτών βλέπουν χιόνι για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Κύπρος

Στην Κύπρο αποκλεισμένες εξακολουθούν να παραμένουν επτά ορεινές κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας, με ελλείψεις σε είδη βασικών αναγκών, ενώ δρόμοι σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές εξακολουθούν να είναι κλειστοί, ενώ κλειστοί είναι όλοι οι δρόμοι που οδηγούν προς το Τρόοδος

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook