Έπειτα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης την περασμένη εβδομάδα για την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης ναυτιλιακών συχνοτήτων E-GMDSS, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013, η Δήμαρχος Φαιστού κ. Πετρακογιώργη- Ανυφαντάκη Μαρία, παρουσία Αντιδημάρχων του Δήμου Φαιστού συναντήθηκε με αξιωματικούς του Λ.Σ. στο σταθμό του Κόκκινου Πύργου και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τη λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης που εγκαταστάθηκε από τεχνικό προσωπικό του Δήμου Φαιστού.

Κατόπιν παραλαβής του διαδραστικού συστήματος επικοινωνίας πλοίων, από το Δήμο Φαιστού, παραχωρήθηκε προς εγκατάσταση στο Λιμενικό Σταθμό του Κόκκινου Πύργου για χρήση της Υπηρεσίας προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της και να ενισχυθεί ο ρόλος της στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κρήτης.

Στόχος του συστήματος Ε-GMDSS, είναι η κάλυψη του γεωγραφικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου, ώστε να υπάρχει αφενός μεν ολοκληρωμένη κάλυψη και παρακολούθηση των συχνοτήτων κινδύνου (GMDSS) αλλά και η διασύνδεση με τον σταθμό παρακολούθησης πλοίων από το Λιμενικό Σταθμό του Κόκκινου Πύργου.

Η παρακολούθηση των ναυτιλιακών συχνοτήτων κινδύνου αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα, καθώς κινητοποιεί άμεσα τις πλησιέστερες λιμενικές αρχές προς βοήθεια πλοίου που εκπέμπει σήμα κινδύνου. Το δικαίωμα αυτό το έχουν τα κράτη εντός του θαλάσσιου Χώρου Ευθύνης τους για Έρευνα και Διάσωση όπου εκδηλώνεται το συμβάν. Δηλώνεται έτσι άμεσα και εμφατικά ότι το κυρίαρχο κράτος παρακολουθεί τις συχνότητες κινδύνου εντός Ευθύνης του για Έρευνα και Διάσωση και προστρέχει σε βοήθεια του σκάφους ή συντονίζει την αποστολή διάσωσης από παραπλέοντα πλοία.

Επίσκεψη της Δημάρχου Φαιστού στο Λιμενικό Σταθμό Κόκκινου Πύργου

Στο περιθώριο της συνάντησης η Δήμαρχος συζήτησε με το Λιμενάρχη του σταθμού για θέματα που αφορούν την υπηρεσία, ενώ ανακοίνωσε, τα ευχάριστα νέα για την παραμονή του Λιμενικού Σταθμού στον Κόκκινο Πύργο, στο Λιμενάρχη με την ευκαιρία της εγκατάστασης του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης ναυτιλιακών συχνοτήτων E-GMDSS. Οι αξιωματικοί με τη σειρά τους, αφού ευχαρίστησαν τη Δήμαρχο για την προσπάθεια που κατέλαβε στον αγώνα για διατήρηση του Λιμενικού σταθμού στην περιοχή, επισήμαναν την προτεραιότητα για άμεση στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό του σταθμού, καθώς οι ανάγκες της υπηρεσίας καλύπτουν μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή, δίδοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια του θαλάσσιου Χώρου.

Ο αγώνας για την παραμονή του Λ.Σ Κόκκινου Πύργου, είχε θετικά αποτελέσματα για την ευρύτερη περιοχή του Νότου, καθώς οι προσωπικές παρεμβάσεις και η επίσκεψη στα αρμόδια Υπουργεία της Δημάρχου Φαιστού κ. Μαρίας Πετρακογιώργη – Ανυφαντάκη, σε συνδυασμό με τις συντονισμένες ενέργειες και την άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, πέτυχαν την παραμονή του Λιμενικού Σταθμού στον Κόκκινο Πύργο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η είδηση ότι στον σχεδιασμό του Υπουργείου, Ναυτιλίας και Αιγαίου για την αναδιάρθρωση των Λιμενικών Υπηρεσιών στην Κρήτη, περιλαμβανόταν και το «λουκέτο» στο Λιμενικό Σταθμό του Κόκκινου Πύργου, σήμανε την άμεση κινητοποίηση της Δημάρχου Φαιστού η οποία όχι μόνο έσπευσε με επιστολή της προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να τονίσει την αναγκαιότητα παραμονής της υπηρεσίας στην περιοχή, αλλά και επισκέφθηκε η ίδια τα αρμόδια υπουργεία, διεκδικώντας το δίκαιο αυτό αίτημα.

Άμεση παρέμβαση

Μεταξύ άλλων στην επιστολή της προς τον αρμόδιο Υπουργό στις 27 Νοεμβρίου, η Δήμαρχος Φαιστού τόνισε ότι το ενδεχόμενο κατάργησης του ΛΣ Κόκκινου Πύργου αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο προβληματισμό, απαιτώντας την παραμονή των λιμενικών υπηρεσιών στην περιοχή της Μεσαράς.

«Με γνώμονα τη δυναμική της περιοχής και την αναπτυξιακή της πορεία πιστεύουμε ότι οι εν λόγω κινήσεις αποδυναμώνουν την περιοχή μας και την οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό, απαξιώνοντας τους πολίτες του Νότου. Λόγω της απομακρυσμένης θέσης του Δήμου Φαιστού η ασφάλεια και εξυπηρέτηση των πολιτών είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς, τονίζοντας σας την αναγκαιότητα να παραμείνουν οι υπηρεσίες στην περιοχή της Μεσαράς.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και η αποκέντρωση των υπηρεσιών. Θεωρούμε μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό σε κάθε Δήμο να παραμένουν οι υπηρεσίες που έρχονται να καλύψουν την εξυπηρέτηση των δημοτών. Ζητάμε συντονισμένες ενέργειες από όλους τους φορείς γιατί χωροταξικά αποτελεί δικαίωμα της περιοχής να υπάρχουν υπηρεσίες. Για τους λόγους αυτούς που σας προανέφερα θεωρούμε απαραίτητη την παραμονή των λιμενικών σταθμών στην περιοχή μας τόσο για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και των αλιέων της ευρύτερης περιοχής και με την παρούσα επιστολή ζητάμε την στήριξη σας».

Η κ. Πετρακογιώργη με τη σειρά της δήλωσε ότι ως Δημοτική Αρχή θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό σε κάθε Δήμο να παραμένουν οι υπηρεσίες που έρχονται να καλύψουν την εξυπηρέτηση των δημοτών. Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες από όλους τους φορείς σε συνδυασμό με την παρέμβαση από τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους, καταφέραμε την παραμονή των λιμενικών υπηρεσιών στην περιοχή μας, τόσο για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών, επισκεπτών, αλλά και των αλιέων της ευρύτερης περιοχής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook