Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία συνεχίζοντας την μελέτη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τους αθλητικούς χώρους του διευρυμένου Δήμου Ηρακλείου, επισκέφθηκε στο Παγκρήτιο Στάδιο τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης «Ανάπτυξη Αθλητισμού Ηρακλείου» Α.Ε. ΟΤΑ, κ. Γιάννη Δροσίτη.

Τα μέλη που εκπροσώπησαν την παράταξη ήταν οι κύριοι Κώστας Βαρβεράκης – Πρόεδρος, Γιώργος Τσαγκαράκης – μέλος γραμματείας και Γιάννης Χριστοφοράκης – συντονιστής του τμήματος Νέων.

Η συνάντηση ξεκίνησε με ξενάγηση στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Παγκρητίου Σταδίου, από τον διευθυντή κ. Δημήτρη Τσιράκο, όπου είναι εντυπωσιακή η ποικιλία των αθλημάτων που μπορούν να φιλοξενηθούν (ενόργανη γυμναστική, άρση βαρών, τοξοβολία, πινγκ-πονγκ, κωπηλασία, στίβος και πολλά άλλα).

Ακόμα διαπιστώθηκε η εξαιρετικά ποιοτική κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων με τα πιο σύγχρονα μέσα άθλησης και εκγύμνασης, ενώ η καθαριότητα και η υγιεινή των χώρων είναι άκρως επιμελημένες.

Ο κ. Τσιράκος ενημέρωσε ότι το 90% των χώρων του σταδίου βρίσκεται υπό δημιουργική εκμετάλλευση, ενώ σχεδιάζεται και η επέκταση των δραστηριοτήτων στον περιβάλλοντα χώρο.
Σημαντικό είναι το γεγονός πως οι εγκαταστάσεις είναι ανοικτές για χρήση από τους δημότες και τα αθλητικά σωματεία με ιδιαίτερα χαμηλό αντίτιμο, ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρονται, καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Επίσης τονίστηκε η προσπάθεια που γίνεται να συνδεθεί ο αγωνιστικός με τον κοινωνικό αθλητισμό, κυρίως με το πρόγραμμα «Γνώρισε το Παγκρήτιο», στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιούν εκδρομές τα σχολεία, με συνέπεια χιλιάδες παιδιά κάθε μήνα, να γνωρίζουν από κοντά τους χώρους και τα αθλήματα που φιλοξενούνται στο Στάδιο.

Στη συνέχεια ο κ. Δροσίτης, ανέλαβε να ενημερώσει σχετικά με τη φιλοσοφία, τους στόχους, τη βιωσιμότητα και την πιθανή επεκτασιμότητα των δραστηριοτήτων της Επιχείρησης.

Υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους δημότες για την χρήση των εγκαταστάσεων (περίπου 10 εγγραφές ανά ημέρα κατατίθενται για το γυμναστήριο του Σταδίου) και από τις αντίστοιχες εισφορές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η βιωσιμότητα του Σταδίου, αφού το ετήσιο κόστος φύλαξης και συντήρησης ανέρχεται στο 1,5 εκ. Ευρώ περίπου.

Έτσι οι δημότες αθλούνται, κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες, ελεύθερα και με χαμηλό ανταποδοτικό τέλος, ώστε οι εγκαταστάσεις να μπορούν να αυτοσυντηρηθούν και να μην επιβαρύνουν με το κόστος τους εκείνους που δεν τις χρησιμοποιούν.

Επίσης φιλοδοξεί με την επέκταση των δραστηριοτήτων και στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και με την ολοκλήρωση του αθλητικού κέντρου της Φορτέτσας, να δημιουργηθεί ένα «τρίγωνο» αθλητικών εγκαταστάσεων στην πόλη (Παγκρήτιο – Πατέλλες – Φορτέτσα), όπου όλοι σχεδόν οι δημότες να έχουν κοντά τους ένα χώρο εκγύμνασης.

Σε σχετική ερώτηση που του έγινε από τα μέλη της παράταξης, δήλωσε πως εξετάζεται η δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα για τη μελλοντική χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία από την πλευρά της ξεκαθάρισε πως θα βοηθήσει με κάθε μέσο, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια, οπότε ο Δήμος Ηρακλείου διεκδίκησε και πέτυχε να του δοθεί η διαχείριση του Παγκρητίου Σταδίου, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι η μοναδική ολυμπιακή εγκατάσταση σε όλη την Ελλάδα, που αξιοποιείται σε τέτοιο βαθμό.

Κεντρικός στόχος είναι να αναπτυχθεί ο αθλητισμός της γειτονιάς σε ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους και όλοι να έχουν πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες να συντηρούνται και να προστατεύονται με ευθύνη τόσο του Δήμου όσο και των ίδιων των δημοτών.