Σε «αγώνα δρόμου» έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και τρόικα, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τα προαπαιτούμενα της δόσης του ενός δισ. ευρώ, αλλά και για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες, καθώς στις χθεσινές συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών και Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν σημειώθηκε πρόοδος.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε χθες υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με την τρόικα, «η κουβέντα συνεχίζεται και για τα τέσσερα ζητήματα», αποφεύγοντας παράλληλα να δηλώσει βεβαιότητα για συμφωνία.

Αν και τα μεγάλα μέτωπα της διαπραγμάτευσης θεωρείται πλέον δεδομένο πως δεν πρόκειται να κλείσουν έως το τέλος του έτος, οι δύο πλευρές παλεύουν μέχρι την Τρίτη που αναχωρεί η τρόικα να καταλήξουν σε συμφωνία για την απόδοση του φόρου ακινήτων, τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, την παράταση απαγόρευσης των πλειστηριασμών και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Έτσι για σήμερα έχει προγραμματιστεί νέος γύρος διαπραγμαετεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στις 10 το πρωί το κλιμάκιο της τρόικας συναντάται με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Τα τέσσερα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα τέσσερα μεγάλα θέματα, που πρέπει να κλείσουν άμεσα είναι τα εξής:

1. Πλειστηριασμοί

Αμετακίνητοι είναι οι εκπρόσωποι των δανειστών, όσον αφορά στα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά, αντικειμενική αξία, κ.λπ.) που θα περιλαμβάνονται στη μεταβατική διάταξη για την προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η οποία θα ισχύσει το 2014.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως έχει ήδη συμφωνηθεί ότι η μεταβατική περίοδος θα αφορά όλο το 2014 και ότι θα διατηρηθεί ο νόμος Κατσέλη. Ακόμη, οι δύο πλευρές συμφωνούν πως το μόνιμο καθεστώς θα ισχύσει από το 2015 κατά τα πρότυπα του ιρλανδικού μοντέλου, χωρίς όμως να έχουν δοθεί λεπτομέρειες.

Να σημειωθεί ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση, δεδομένου ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με το ενδεχόμενο να δεχτεί η τρόικα μονομερή παράταση των πλειστηριασμών, δήλωσε: «Θα το δούμε. Προχωράμε με μικρά βήματα προς τα εμπρός και συνεχίζουμε με εντατικό ρυθμό τις κουβέντες.

Η κυβέρνηση πάντως, σε κάθε περίπτωση, διαμηνύει ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει στις πιέσεις της τρόικας, αφού δεν μπορείνα περάσει τις ρυθμίσεις που ζητούν από τη Βουλή.

2. Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Αποκλειστικά το θέμα των ΕΑΣ βρέθηκε στο «τραπέζι» των συζητήσεων το απόγευμα του Σαββάτου στο ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με τους Τόμσεν, Μαζουχ και Μόρς, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία.

Η αναδιάρθωση των ΕΑΣ είναι το τελευταίο προαπαιτούμενο-εμπόδιο για τη δόση του ενός δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι σε εκταμίευσή της ακόμη και μέσα στην εβδομάδα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο θέμα ενδεχομένως να κλείσει και σήμερα, καθώς οι χθεσινές συζητήσεις ήταν καλές.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εμμένει στον, για ένα έτος πιλοτικά, εξαγωγικό προσανατολισμό του στρατιωτικού σκέλους (μετά τη διάσπαση της επιχείρησης σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος και το κλείσιμο του δεύτερου) και σε εθελούσια έξοδο των εργαζομένων αντί για απολύσεις.

3. ΦΠΑ στην εστίαση

Η ελληνική πλευρά ζητά τη διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, με τη δοκιμαστική περίοδο εφαρμογής του να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Για την ώρα, υπάρχει απόκλιση με την τρόικα, σχετικά με το ποσό που απέδωσε το μειωμένο ΦΠΑ, ωστόσο η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να νομοθετήσει μονομερώς τη συνέχιση ισχύος του μειωμένου συντελεστή και μετά την 1/1/2014.

4. Ενιαίος φόρος ακινήτων

Για τον φόρο των ακινήτων η τρόικα δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερες επιφυλάξεις, αφού συμφωνεί στο γενικό πλαίσιο του νομοσχεδίου (αν και περιμένει να δει εάν θα υπάρξουν αλλαγές μετά και από τις συνεχιζόμενες ενστάσεις των βουλευτών). Όμως, οι δανειστές δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών ότι μπορούν να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ.

Ο χρόνος πάντως πιέζει ασφυκτικά, αφού ο υπουργός Οικονομικών θα αναχωρήσει για το έκτακτο Eurogroup της Τρίτης και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αποχωρήσουν από την Αθήνα. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, ο κ. Στουρνάρας θα επιστρέψει την Πέμπτη και δεν θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να είναι παρών στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του φόρου ακινήτων.

Η τρόικα από την άλλη σχεδιάζει να επιστρέψει τον Ιανουάριο, οπότε και θα τεθούν στο τραπέζι τα «καυτά» ζητήματα του δημοσιονομικού κενού για το 2014, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014- 2017, ώστε να αρχίσει να δρομολογείται και η δόση των 4,9 δισ. ευρώ, η οποία κανονικά έπρεπε να εκταμιευθεί φέτος τον Δεκέμβριο.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook