“Παράγων Ελλάς – Οι ελληνικές αξίες για μια νέα Ευρώπη” ονομάζεται το βιβλίο του ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη (εκδόσεις Πατάκη). 

Η πρώτη πανελλήνια παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στα Χανιά. Η παρουσίαση διοργανώνεται από το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κρήτης την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στις 19:30, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων Νεώριο Μόρο, στο Ενετικό λιμάνι. 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, Καθηγητής στη Σχολή του ΑΝΤ1 & στο London Centre Managment και Σύμβουλος ΜΜΕ, η Ρένια Σπανουδάκη, Νομικός, η Γεωργία Θεοδωρακόπουλου, φοιτήτρια. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Ελένη Βουγιούκαλου, Πρόεδρος του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. 

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου ο ευρωβουλευτής θα βρίσκεται στα Χανιά από το πρωί της Δευτέρας όπου στις 11 το πρωί θα επισκεφθεί το Δήμαρχο κ. Μανόλη Σκουλάκη ακολούθως τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολο Βουλγαράκη ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων των Χανίων (12:30 μ.μ.) και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Επιμελητήριο. 

Το μεσημέρι θα επισκεφτεί το Στρατηγείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Θέρισο. Το απόγευμα θα ξεναγηθεί στο Μουσείο Τυπογραφίας της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα” και το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου. 

Το βιβλίο 

Ο Παράγων Ελλάς πραγματεύεται την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Με μια διαφορετική ματιά, προσεγγίζει και αναδεικνύει τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. 

Το βιβλίο επιδιώκει να δείξει ότι οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι υπαίτιοι για την ευρωπαϊκή κρίση, εξηγώντας σε όλους εκείνους που μένουν μόνο στον ρηχό χαρακτηρισμό «πτωχευμένοι Έλληνες», ότι δεν γνωρίζουν ούτε την πλούσια ιστορία της χώρας, ούτε τις δυνατότητές της.
Μέσω της ιστορικής εναλλαγής, επιχειρείται να εξηγηθεί πώς ακριβώς έχει φτάσει η Ελλάδα στην σημερινή κατάσταση. Μια εκ βαθέων ματιά, χωρίς περιστροφές, μας διδάσκει ποια πάθη του παρελθόντος πρέπει να αποφευχθούν στο μέλλον.
Μέσα από την εξιστόρηση γεγονότων και παραδειγμάτων, το βιβλίο στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας όχι ως θύματος, όπως θέλουν πολλοί να την παρουσιάζουν, αλλά ως πηγής έμπνευσης και αναγέννησης. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό μοντέλο. Μια απάντηση στο πώς μπορούν να αλλάξουν θετικά η κοινωνία και οι οικονομικές δομές.

Το ελληνικό πνεύμα υπήρξε ανέκαθεν η πολιτισμική μαγιά της Ευρώπης. Σήμερα αναζητείται ξανά η συμβολή των ελληνικών αξιών στη σύσταση του νέου ευρωπαϊκού οικοδομήματος και η σύγχρονη προσέγγισή τους.


Η Ελλάδα μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην αναγέννηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Στο βιβλίο περιγράφεται μια νέα αρχή για την κοινωνία, ένα πρόγραμμα αναδόμησης σε επίπεδο αρχών αλλά και ουσίας. Δεν πρόκειται για τεχνοκρατικό πολιτικό εγχειρίδιο, αλλά για πολιτική πρόταση που βασίζεται σε πέντε αρετές, «αυτάρκεια», «ευδαιμονία», «ελευθερία», «δημοκρατία», «σύμπνοια», υπηρετώντας την αξία του Πολίτη. 

Να σημειωθεί πως κατά την παρουσίαση του βιβλίου θα δοθούν 200 αντίτυπα δωρεάν στους παρευρισκόμενους με σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση τους.