Έχει μεσολαβήσει μια ολόκληρη εβδομάδα από την κινητοποίηση των δημάρχων της χώρας που δηλώνουν ότι θα κάνουν τα πάντα για να επανασυνδεθεί το ρεύμα των πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν και πάλι ρεύμα μόλις 3.600 νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα, από τα περισσότερα από 300.000 που -σύμφωνα με καταναλωτικές οργανώσεις- έχουν υποστεί διακοπή ηλεκτροδότησης.

Ο ρυθμός με τον οποίο γίνονται οι επανασυνδέσεις, είναι σαφές ότι καταγράφει ένα μεγάλο «παθητικό».

Την ίδια στιγμή, ενώ η ΔΕΗ υπολογίζει σε μόλις 25.000 τους καταναλωτές που θα επανασυνδεθούν, το ΙΝΚΑ υποστηρίζει πως ξεπερνούν τις 300.000 οι οικογένειες που δεν έχουν ρεύμα.

Τουλάχιστον 1.000 οικογένειες και εμπορικά καταστήματα την ημέρα μένουν στο σκοτάδι. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έγγραφο του προέδρου της ΔΕΗ που διαβιβάστηκε στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου.

Συνολικά, ανά μήνα, κόβεται η ηλεκτροδότηση σε 30.000 νοικοκυριά ή επιχειρήσεις.

Όσο σοκάρουν τα στοιχεία, άλλο τόσο σοκάρει η καθυστέρηση που παρατηρείται στην πρωτοβουλία αυτή, η οποία με τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε αλλά υλοποιείται με πολλά προβλήματα.

«Με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την επανασύνδεση όλων των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων με τη ΔΕΗ, το πρόβλημα ουσιαστικά δεν λύνεται» λέει στο newpost, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης.

«Οι δηλώσεις του κ. Μανιάτη και του κ. Ζερβού γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού. Ο κόσμος δυστυχώς βρίσκεται ακόμα στο σκοτάδι. Αν δεχτούμε τα στοιχεία της ΔΕΗ, ότι 25.000 νοικοκυριά θα επανασυνδεθούν με το δίκτυό της βάσει κοινωνικού τιμολογίου, και η δυνατότητα επανασύνδεσεις είναι 1000 την ημέρα, αντιλαμβάνεται ο καθένας μας το πότε θα φτάσει το ρεύμα σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές. Πάντως εμείς γνωρίζουμε ότι 300.000 σπίτια δεν έχουν ηλεκτρισμό».

Και καταλήγει: «Η θέση του ΙΝΚΑ είναι πάγια: για τις ημέρες του χειμώνα-και κυρίως τις ημέρες των Χριστουγέννων- να δοθεί ρεύμα στο όλες τις οικογένειες. Δεν είναι πράξη ευθύνης αλλά υπεκφυγής το να δικαιολογούνται για το ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει κοινωνική πολιτική με τα λεφτά του πολίτη. Να τα πληρώσει η ΔΕΗ από τα κέρδη της».

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook