Είναι πλουσιότερος από τον Σπύρο Λάτση και τον Φίλιππο Νιάρχο, αλλά η ελληνική γραφειοκρατία σε ένα ρεσιτάλ τυπολατρίας τού μπλόκαρε ένα έμβασμα 150.000 ευρώ.

Μπορεί οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας τρία χρόνια μετά την παράδοση της λίστας Λαγκάρντ να ψιθυρίζουν τώρα δειλά-δειλά ότι είναι κοντά στο να εισπράξουν λίγα χρήματα, μπορεί να μην υπάρχουν λεφτά για φορο-ελέγχους μετά τις 10 το βράδυ, αλλά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής πιάσανε τον πιο πλούσιο Έλληνα, o οποίος παρεμπιπτόντως δεν ζει στην Ελλάδα.

Ο λόγος για τον Αριστοτέλη (Τέλη) Μυστακίδη, τον οποίο το «Forbes» τοποθετεί 418ο στη λίστα των 1.226 δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, θέση που τον αναδεικνύει στον πλουσιότερο Ελληνα στον κόσμο.

Αυτόν τον άνθρωπο -και την οικογένειά του- βρήκε η ελληνική διοίκηση να ταλαιπωρήσει, μπλοκάροντας το έμβασμα των 150.000 ευρώ που έστειλε από το εξωτερικό σε συγγενή του στην Αθήνα επειδή είχε ανάγκη να χειρουργηθεί!

Τα 150.000 ευρώ στάλθηκαν στις καλένδες του ελέγχου των Αρχών και ο συγγενής του Ελληνα κροίσου αναγκάστηκε να ζητά δεξιά και αριστερά δανεικά για να καλύψει την επείγουσα ιατρική του ανάγκη.

Ο Μυστακίδης, που ζει μόνιμα μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας, παρακολουθούσε αποσβολωμένος τον παραλογισμό της ελληνικής γραφειοκρατίας και την απίστευτη ταλαιπωρία του συγγενή του, τον οποίο προσπάθησε να βοηθήσει.

Σοκαρισμένος από τον παραλογισμό, μιλώντας σε Έλληνα αξιωματούχο για την ακραία περιπέτειά του λέγεται ότι μεταξύ άλλων σχολίασε: «Και μετά λένε στην Ελλάδα ότι θέλουν και επενδύσεις».

Συναντήσεις στο Μαξίμου

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας κροίσος, ανώτατο στέλεχος και μεγαλομέτοχος του κολοσσού Glencore, το τελευταίο διάστημα έχει έρθει στην Ελλάδα τουλάχιστον δύο φορές, όπου είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Glencore δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό λόγω του αντικειμένου της, αν και είναι ένας πολυεθνικός κολοσσός ανάλογος της Nestlé, της Credit Suisse, της Roche κ.ά. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας μεταλλευμάτων και πρώτων υλών στον κόσμο. Παλαιότερα την αποκαλούσαν «Goldman Sachs των εμπορευμάτων», καθώς δραστηριοποιείται σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, ΗΠΑ, Αυστραλία και Ασία. Εχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες, απασχολεί 53.000 άτομα, εκ των οποίων περίπου 3.000 στα κεντρικά του ομίλου, στο Μπάαρ, κοντά στη Λουκέρνη της Ελβετίας.

Η Glencore ανήκει στα στελέχη της, ή καλύτερα στα μεγαλοστελέχη που μοιράζονται τα κέρδη ανάλογα με τις επιτυχίες που έχει ο καθένας. Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχουν διευθυντικά στελέχη που γυρίζουν ανά τον κόσμο για να κλείσουν συμφωνίες αγοροπωλησίας εμπορευμάτων.

Η εταιρεία ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1974 ως Marc Rich & Co. Ο Μαρκ Ριτς κατηγορήθηκε το 1983 ότι έσπασε το εμπάργκο του ιρανικού πετρελαίου και βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες φοροδιαφυγής. Υποχρεώθηκε να μετοικήσει στην Ελβετία και το 1994 πούλησε την εταιρεία στα στελέχη του κι έτσι γεννήθηκε η Glencore.

Έναν χρόνο πριν πουλήσει, ο δαιμόνιος Αμερικανός επιχειρηματίας έχει ανακαλύψει τον Τέλη Μυστακίδη , τον οποίο προσλαμβάνει στην εταιρεία του ως επικεφαλής των επενδύσεων στα μέταλλα. Ο Μυστακίδης, που ήταν ήδη καταξιωμένο στέλεχος, θα λάμψει και στην Glencore, και έναν χρόνο αργότερα, όταν ο Ριτς θα υποχρεωθεί να πουλήσει, αποκτά το 6% της εταιρείας.

Όταν η Glencore το 2010 εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σήκωσε από την αγορά το ποσό-ρεκόρ των 11 δισεκατομμυρίων. Ο Μυστακίδης θεωρείται σήμερα ο κορυφαίος trader βιομηχανικών μετάλλων και μαζί με τους συνεργάτες του διαχειρίζεται το τμήμα χαλκού, ψευδαργύρου και μολύβδου της εταιρείας. Το προσωπικό του γραφείο είναι στο Παρίσι όπου και ζει όταν δεν είναι στα κεντρικά της Glencore στο Μπάαρ. Αυτού του ανθρώπου πήγαν οι ελληνικές αρχές και μπλόκαραν το έμβασμα των 150.000 ευρώ.

Λίγο πάνω από 50 ετών, ο Μυστακίδης είναι Έλληνας -στο σπίτι του λέει ότι μιλάνε ελληνικά-, αλλά και ένας πραγματικός κοσμοπολίτης: γεννήθηκε στη Ρώμη, όπου ο πατέρας του εργαζόταν στα Ηνωμένα θνη ως επιστημονικός σύμβουλος στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού, μετακόμισε στη Βρετανία, από την οποία πήρε και την υπηκοότητα, και σπούδασε στο London School of Economics.

Κοφτερό μυαλό, ο νεαρός Μυστακίδης που μιλάει έξι γλώσσες προσλήφθηκε στο τμήμα παραγώγων της Gargill. Ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία και έπειτα από έξι χρόνια καριέρας συνάντησε τον Ριτς. Πήρε μεταγραφή στην εταιρεία του και έφθασε στην κορυφή της Glencore, με περιουσία που υπολογίζεται σήμερα στα 2,8 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, να που ήρθε η ώρα να συναντήσει και τον παραλογισμό της ελληνικής διοίκησης.

newmoney.gr