Την παραπομπή του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου στα αρμόδια όργανα ζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Αθανάσιος Σκορδάς ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας εξέδωσε μια αιχμηρή ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί τον κ. Κουκιαδάκη για ψευδείς δηλώσεις και εξακολουθητική παραβίαση του νόμου.

\”Λυπούμαι, διότι ένα εκλεγμένο όργανο της Πολιτείας, όπως είναι ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, αντί να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του, ψεύδεται, ομιλών περί δήθεν απειλών εκ μέρους μου….

\”Με τέτοιους λαϊκισμούς και δημαγωγικές κινήσεις, η πατρίδα μας δεν μπορεί να αλλάξει σελίδα, να αφήσει πίσω της, πρακτικές που συντέλεσαν στο να ζούμε τη σημερινή μας περιπέτεια. Καλώ έστω και τώρα τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου να συμμορφωθεί προς το νόμο. Ήδη έχω δρομολογήσει τις διαδικασίες τις σχετικές με την παραπομπή του στα αρμόδια όργανα.\” , ανέφερε ο κ.Σκορδάς.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας:

Λυπούμαι, διότι ένα εκλεγμένο όργανο της Πολιτείας, όπως είναι ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, αντί να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του, ψεύδεται, ομιλών περί δήθεν απειλών εκ μέρους μου.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο αντιπεριφερειάρχης εξέδωσε στις 11/12 μια κατάφορα παράνομη απόφαση, στην οποία επιχειρεί να υποκαταστήσει το νόμο και να ορίσει εκείνος τις Κυριακές του Δεκεμβρίου που θεωρεί σκόπιμο να είναι ανοικτά τα καταστήματα στην περιοχή του Ηρακλείου. Αμέσως επικοινώνησα αρχικά με τον περιφερειάρχη κο Αρναουτάκη και στη συνέχεια με τον ίδιο τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου και του επεσήμανα ότι η απόφασή του παραβιάζει το νόμο και ως εκ τούτου θα έχει συνέπειες.

Μετά το τηλεφώνημά μου, ο αντιπεριφερειάρχης εξέδωσε «ορθή επανάληψη» της απόφασής του που επίσης συνιστά παρανομία, καθώς επιμένει, παρά τα όσα μεσολάβησαν, να θέλει να ορίσει εκείνος τις Κυριακές του Δεκεμβρίου που θα είναι ανοικτά τα καταστήματα στην περιοχή του Ηρακλείου.

Σημειώνω ότι ο νόμος 4177, άρθρο 16 παρ.2, έδωσε περιθώριο τριών μηνών στους αντιπεριφερειάρχες, προκειμένου να ορίσουν τις Κυριακές που τα καταστήματα στην περιοχή τους θα μπορούσαν να είναι ανοικτά. Μετά την προθεσμία αυτή, οι αντιπεριφερειάρχες μπορούν να εκδώσουν νέα απόφαση τον Ιανουάριο του 2015, όχι νωρίτερα.

Με τέτοιους λαϊκισμούς και δημαγωγικές κινήσεις, η πατρίδα μας δεν μπορεί να αλλάξει σελίδα, να αφήσει πίσω της, πρακτικές που συντέλεσαν στο να ζούμε τη σημερινή μας περιπέτεια. Καλώ έστω και τώρα τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου να συμμορφωθεί προς το νόμο.

Ήδη έχω δρομολογήσει τις διαδικασίες τις σχετικές με την παραπομπή του στα αρμόδια όργανα.

Οι δηλώσεις Κουκιαδάκη

Οι δηλώσεις του κ. Κουκιαδάκη στον ΣΚΑΙ Κρήτης, που προκάλεσαν την απόφαση Σκορδά, ανέφεραν ότι ο υφυπουργός με αφορμή την απόφαση που εξέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης για τη λειτουργία των καταστημάτων, τις Κυριακές, τον απείλησε ζητώντας να ανακαλέσει την απόφασή του.

\”Το μόνο για το οποίο μπορούν να με εγκαλέσουν είναι για εκπρόθεσμη απόφαση, για την οποία ωστόσο είχα αφήσει ανοιχτό το περιθώριο αλλαγών στην αρχική μου απόφαση\” – είπε ο κ.Κουκιαδάκης, εξηγώντας ότι, όπως εκτιμά, δεν υπάρχει νομικό έρεισμα.

Ο πόλεμος των Κυριακών

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπεριφεριάρχης Ηρακλείου κ. Κουκιαδάκης είχε πάρει απόφαση την περασμένη εβδομάδα για κλείσιμο των καταστημάτων του Ηρακλείου την Κυριακή 15/12 και άνοιγμα – αντ’αυτής – των καταστημάτων την Κυριακή 29/12.

Την επόμενη ημέρα ακολούθησε ανακοίνωση του Υπουργείου, την Παρασκευή το απόγευμα, με την οποία υπήρξε σαφής προειδοποίηση προς τους Αντιπεριφερειάρχες που προτρέπουν τους εμπόρους να κρατήσουν κλειστά τα καταστήμα την 15η Δεκεμβρίου και να ανοίξουν την τελευταία του έτους, ότι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου καθώς με τις ενέργειες αυτές αυθαιρετούν.

Ακολουθεί η ανακοίνωση

\”Έγινε γνωστό στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ότι ορισμένοι αντιπεριφερειάρχες, παρανόμως και αυθαιρέτως, προτρέπουν τους εμπόρους στην περιοχή τους, να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου και αντ’ αυτής να ανοίξουν την τελευταία Κυριακή του έτους, (29 Δεκεμβρίου), ή και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ήδη λάβει σχετικές αποφάσεις. Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν ευθέως τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4177/2013.

Οι υπεύθυνοι για αυτές τις έκνομες ενέργειες, θα παραπεμφθούν στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook