Την Τρίτη στο Eurogroup θα ληφθεί η απόφαση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, προκειμένου εντός της εβδομάδας να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, όπως προέκυψε από το νέο γύρο διαβουλεύσεων με την τρόικα.

Για το κρίσιμο θέμα των πλειστηριασμών, υπάρχει σύγκλιση με την τρόικα και σκοπός της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει μέχρι την Παρασκευή, αν όχι σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, τουλάχιστον χωρίς τη διαφωνία τους, όπως χαρακτηριστικά δήλωναν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Την Τρίτη η απόφαση για τα ΕΑΣ

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι οι συνομιλίες είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για συμφωνία πριν από το Eurogroup της Τρίτης.

«Η απόφαση για τα ΕΑΣ θα ληφθεί αύριο στο Eurogroup» δήλωσε το ίδιο στέλεχος, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα λάβει μία θετική γνωμοδότηση που θα επιτρέψει στο ΔΣ του ESM, την Πέμπτη, να αποφασίσει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Το ίδιο στέλεχος δήλωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν και ότι επιδίωξη κυβέρνησης και τρόικας είναι η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου 2014, ώστε η χώρα να μπορεί να λάβει τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ.

Μέχρι Παρασκευή οι πλειστηριασμοί

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μίλησε για περαιτέρω προσέγγιση με τους δανειστές στο θέμα των πλειστηριασμών. «Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε συμφωνία, αλλά έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό οι διαφορές που υπήρχαν» δήλωσε.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σκοπός της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Στόχος μας είναι μία συμφωνία με την τρόικα. Αν όχι συμφωνία, πάντως όχι διαφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αν μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν έχει έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, θα ακολουθηθεί η πρακτική της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου –«κάτι το οποίο δεν επιδιώκεται», όπως πρόσθεσε.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών απέκλεισε να συζητηθεί το ζήτημα των πλειστηριασμών στο Eurogroup.

Αναφορικά με το ΦΠΑ στην εστίαση, το παραπάνω στέλεχος δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει σε σημαντικό βαθμό. «Θα νομοθετήσουμε και για το ΦΠΑ στην εστίαση. Προβλέπεται να δώσουμε ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα» συμπλήρωσε.

«Καταγράψαμε κάποια πρόοδο, θα επιστρέψουμε τον Ιανουάριο», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Π.Τόμσεν.

Σημειώνεται ότι μετά τη συνάντηση, παρέμειναν στο υπουργείο Οικονομικών οι Μ.Μορς και Κλ.Μαζούχ από την τρόικα, καθώς και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με επικεφαλής τον ίδιο τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να εξετάσουν την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook