Τουλάχιστον μία στις οκτώ οικογένειες (13%) στη Νότια Αφρική εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να μένει σε παραγκουπόλεις, σύμφωνα με μια έρευνα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ποσοστό αυτό είναι ίδιο με το 2002. Ωστόσο, στα ενδιάμεσα ανέβηκε μέχρι και το 15,7% και στη συνέχεια έπεσε ελαφρά στο 13%. Η στατιστική υπηρεσία σημειώνει ότι το 21,5% των οικογενειών στο Γκαουτένγκ, την επαρχία που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ και την Πρετόρια, καθώς και το 17,1% του Δυτικού Ακρωτηρίου, ζουν σε αυθαίρετες κατοικίες.

Επίσης, το 18,9% των οικογενειών ζουν σε επιδοτούμενα από την κυβέρνηση σπίτια, συνήθως σε μικρά, πέτρινα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια στην περιφέρεια των πόλεων.

\"\"

Ο προϋπολογισμός για τις κατοικίες αυξήθηκε κατά 38% φέτος, στα 22,5 δισεκατομμύρια ραντ (2,3 δισ. ευρώ), όμως οι μαύροι κάτοικοι διαδηλώνουν συχνά διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία, τις διακοπές στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση, την έλλειψη αποχετευτικών δικτύων, ακόμη και την κάκιστη ποιότητα των κατοικιών που επιδοτούνται από το κράτος.

Η έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση διεύρυνε την πρόσβαση των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες, όμως το κοινό εμφανίζεται ολοένα και πιο δυσαρεστημένο από την ποιότητα αυτών των υπηρεσιών.

Το ποσοστό των νοικοκυριών που διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε από το 76,8% το 2002 στο 82% πέρσι ενώ τρεχούμενο νερό διαθέτει το 84,1%, από 78,25 το 2002. Το 2010 μόνο το 5,9% των σπιτιών δεν διέθεταν τουαλέτες, έναντι 12,6% το 2001.

Η κληρονομιά του απαρτχάιντ είναι ακόμη εμφανής και στο μέγεθος των κατοικιών: το 86% των λευκών κατοικεί σε σπίτια με τουλάχιστον έξι δωμάτια, έναντι 31,8% για τους μαύρους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook