Στη συνάντηση με τον κ. Μιχάλη Μ. (μακροχρόνια) άνεργο οικοδόμο και πατέρα τριών παιδιών έγινε συζήτηση για σημαντικά θέματα που αφορούν βιοποριστικές ανάγκες και τις δυσκολίες ανταπόκρισης στις νέες οικονομικές συνθήκες.

Πόσο καιρό είστε άνεργος κύριε Μιχάλη;

Είμαι αρκετό καιρό, μπορώ να σου πω ότι εδώ και μήνες δεν έχω κάνει κανένα μεροκάματο στη δουλειά μου.

Ποιο είναι το αντικείμενο εργασίας σας;

Η απασχόληση μου έχει να κάνει με την οικοδομή και οι δουλειές έχουν πέσει για τα καλά, ποιος θα βάλει μπροστά να φτιάξει κάτι σε τέτοια δύσκολη περίοδο, δε θέλουν να χρεωθούν παραπάνω οι άνθρωποι και με το δίκιο τους.

Γι’ αυτό και κάνω διάφορα άλλα μερεμέτια και μαστορέματα για να βγάλω λίγα χρήματα να συντηρήσω την οικογένεια μου.

Έχετε παιδιά;

Ναι, έχω τρία παιδιά, το μεγαλύτερο πηγαίνει Γυμνάσιο στη Δευτέρα τάξη και τα δύο άλλα στο δημοτικό, Πέμπτη και Τρίτη τάξη.

Καλοί μαθητές;

Η μικρότερη φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον, οι άλλοι δεν έχουν και πολύ όρεξη. Δε πειράζει όμως, φτάνει να έχουν την υγεία τους, τα υπόλοιπα κουτσά στραβά θα βρεθούν. Η μάνα τους βέβαια τους κυνηγάει να διαβάζουν και να πετύχουν κάτι στη ζωή τους και να μη φτάσουν να ψάχνουν, από εδώ και από εκεί, μεροκάματα όπως εγώ και η μητέρα τους.

Η γυναίκα σας ασχολείται με κάτι;

Περισσότερο ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού και το μεγάλωμα των παιδιών αλλά άμα τύχει κάτι που να μπορεί να πάει δεν λέει όχι.

Να, τις προάλλες μια γειτόνισσα τη φώναξε και πρόσεχε την ηλικιωμένη πεθερά της γιατί είχε κάποιες δουλειές να κάνει και της έδωσε μερικά χρήματα και τρόφιμα για τα παιδιά.

Αναφερθήκατε προηγουμένως στη συντήρηση της οικογένειας σας. Αλήθεια, περιγράψτε μου λίγο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε;

Για τι να σας πρωτομιλήσω δε ξέρω … από πού ν’ αρχίσω και που να τελειώσω.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Να φανταστείτε ότι υπάρχουν φορές που δεν έχουμε τρόφιμα στο σπίτι και η γυναίκα μου πηγαίνει σε συγγενείς για να ζητήσει υποστήριξη, ακόμα και γάλα για τα παιδιά.

Για αγορά ρούχων, δε χωράει συζήτηση…

Τι εννοείτε με αυτό;
Υπάρχουν κάποια ξαδέρφια, του αδερφού μου τα παιδιά, που είναι κοντά στην ηλικία, λίγο μεγαλύτερα, δηλαδή, και μας δίνουν ρούχα που δεν τα χρειάζονται άλλο.

Ακόμα και παιχνίδια μας δίνουν … καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι για μένα να μου ζητούν τα παιδιά να αγοράσουν κάτι, ειδικά, τώρα που είναι και γιορτινές μέρες και να μην έχω χρήματα να τους δώσω …τι να τους εξηγήσω και τι να καταλάβουν.

Έχετε σκεφτεί να απευθυνθείτε στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου ή της περιφέρειας σχετικά με τα θέματα που αντιμετωπίζετε;

Απ’ ότι κατάλαβα μιλάτε για τα παντοπωλεία που δίνουν τρόφιμα σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Να σας πω την αλήθεια, διστάζω κι εγώ και η γυναίκα μου να πάμε να πάρουμε πράγματα για να μη μας δει κανένας γνωστός και αρχίζουν και σχολιάζουν, και δεν με νοιάζει ότι θέλουν ας πουν, δεν έκανα καμιά ατιμία για να ντρέπομαι, απλά έμεινα χωρίς δουλειά και όχι επειδή το επέλεξα.

Τι σας κάνει να διστάζετε, λοιπόν, να ζητήσετε βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες;

Θα σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Σκέφτομαι περισσότερο τα παιδιά και πως θα τα αντιμετωπίζουν στο σχολείο οι συμμαθητές τους, όχι ότι θα τα κοροϊδεύουν αλλά θα τα λυπούνται και θα τα βλέπουν διαφορετικά.

Γι’ αυτό το λόγο, προτιμώ να ζητάω βοήθεια από συγγενείς ή ακόμα να στέλνω τη μητέρα μου να παίρνει πράγματα από αυτά τα παντοπωλεία και να τα φέρνει στο σπίτι, λέγοντας στα παιδιά ότι τα αγόρασε η ίδια.

Όπως είπατε νωρίτερα, δεν κάνετε κάτι παράνομο ή αναξιοπρεπές αλλά είστε σ’ αυτή τη θέση λόγω των γενικότερων συνθηκών … που ταλαιπωρούν τους περισσότερους συμπολίτες μας.

Ίσως και να έχετε δίκιο και πρέπει να το σκεφτώ διαφορετικά, θα κάνω ότι χρειαστεί για να μη λείψει τίποτα στα παιδιά μου.

Αυτά είναι ό,τι πιο σημαντικό έχω στον κόσμο και δε φταίνε σε τίποτα να ταλαιπωρούνται και να φορτώνονται προβλήματα από τόσο μικρή ηλικία.

Στη συζήτηση αυτή, ο κος Μιχάλης μας μίλησε για το πώς βιώνει εκείνος και η οικογένεια του, καθημερινά, ζητήματα που εμφανίζουν σημαντικές κοινωνικές διαστάσεις.

Σαφώς, δεν είναι η μοναδική περίπτωση ατόμου που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα … και μάλιστα, μαρτυρίες όπως αυτή, εκφράζουν το αίσθημα ανησυχίας και απόγνωσης που έχουν περιέλθει εκατοντάδες ελληνικές οικογένειες, εξαιτίας των κοινωνικών επιπτώσεων που οφείλονται στη δύνη της οικονομικής κρίσης…

Flashnews.gr/ Γιώργος Σαριδάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook