Στο θέμα των κινδύνων απο το ναυάγιο του Sea Diamond που βρίσκεται βυθισμένο στην καλδέρα της Σαντορίνης, αναφέρεται σε μια ακόμη επιστολή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ.Ευάγγελος Γιδαράκος.
Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ.Γιδαράκος αναφέρει τα εξής:
\”Προς
Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου
Κο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη
SEA DIAMOND: Επικινδυνότητα στην περιοχή της Καλντέρας
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Οι πρόσφατες δηλώσεις σας, σχετικά με το ναυάγιο του SEA DIAMOND και συγκεκριμένα την επικινδυνότητα αυτού, ως προς την ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, πραγματικά με εξέπληξαν, δυστυχώς δυσάρεστα. Θεώρησα υποχρέωσή μου να προβώ στην άμεση αποστολή της παρούσας ανοιχτής επιστολής, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα της ισχύουσας κατάστασης και να αρθούν λανθασμένες εντυπώσεις, που προκύπτουν από τα λεγόμενά σας.
Χωρίς να θέλω να υπεισέλθω σε οποιαδήποτε συζήτηση για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα ή μη των αναλύσεων του ΕΛΚΕΘΕ επί του συγκεκριμένου περιβαλλοντικού ζητήματος του SEA DIAMOND, που με τόση θέρμη υποστηρίζετε ότι όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι και το Πολυτεχνείο Κρήτης, εδώ και 4 χρόνια, πραγματοποιεί δειγματοληψίες, αναλύσεις σε διαπιστευμένα Ιδρύματα του εξωτερικού και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (τωρινών και μελλοντικών) στην ίδια περιοχή, με χρηματοδότηση, όχι της πλοιοκτήτριας εταιρίας, αλλά της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Για ποιο λόγο τα αποτελέσματα των μελετών του Πολυτεχνείου Κρήτης τα αγνοείτε, αν όχι τα αποσιωπάτε; Μήπως η αξιοπιστία της έρευνας που πραγματοποιείται με κρατικά κονδύλια, σε ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα διεθνώς Ιδρύματα της χώρας μας, δεν θεωρείται επαρκής από το Υπουργείο; Ή μήπως απλά τα αποτελέσματα αυτής δεν είναι αρεστά;
Η δε αξιοπιστία και εγκυρότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία πρόσφατα μάλιστα αποφάνθηκε για την περίπτωση του SEA DIAMOND, αναγνωρίζοντας την πρόκληση περιβαλλοντικής ρύπανσης στην περιοχή, είναι κι αυτή ανεπαρκής για το Υπουργείο;
Όσον αφορά στις πρόσφατες δηλώσεις σας: «…το ναυάγιο είναι σε τέτοιο βάθος που δεν εμποδίζει σε τίποτα, ενώ υπάρχει διαρκής παρακολούθηση για θέματα ρύπανσης και ήδη έχει πληρωθεί ένα τεράστιο ποσό για τον καθαρισμό της περιοχής.», εν μέρει δικαιολογούνται από την άγνοιά σας επί του συγκεκριμένου επιστημονικού αντικειμένου, εντούτοις τις θεωρώ απαράδεκτες, λόγω της θέσης σας. Στα περιβαλλοντικά ζητήματα, κ. Υπουργέ, ό,τι δεν είναι ορατό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ή ότι δεν αποτελεί κίνδυνο / απειλή. Επίσης, η αποκατάσταση ενός ρυπασμένου πεδίου ή η άρση μιας οποιαδήποτε επικινδυνότητας δεν αξιολογείται από τα χρήματα τα οποία έχουν ξοδευτεί, αλλά από τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί.
κ. Υπουργέ,
Eδώ και χρόνια τα αποτελέσματα των μελετών μας, οι φωνές του Θηραϊκού λαού και πρόσφατα οι αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων, αγνοούνται επιδεικτικά. Γιατί; Γιατί το κράτος δεν ασχολείται συστηματικά με το θέμα, διεκδικώντας και απαιτώντας ότι είναι καλύτερο για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία μας από τους υπεύθυνους του ναυαγίου; Γιατί δεν επιβάλλει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και δεν ακολουθεί τα παραδείγματα γειτονικών χωρών (π.χ. περίπτωση Costa Concordia στην Ιταλία); Γιατί αρκείται στο να ωραιοποιεί την υφιστάμενη κατάσταση και να εθελοτυφλεί;
Βάσει της 35χρονης επιστημονικής που πορείας και των δεδομένων που έχω στα χέρια μου για τη συγκεκριμένη περιοχή μελέτης, σας διαβεβαιώνω ότι το ναυάγιο του SEA DIAMOND αποτελεί σημαντικότατη περιβαλλοντική απειλή, η οποία θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και οριστικά. Λήψη ημίμετρων για τα μάτια του κόσμου, αποδοχή αρεστών και μόνο περιβαλλοντικών μετρήσεων, καθώς και εθελοτύφλωση δεν προστατεύουν κανέναν και τίποτα από τους υφιστάμενους κινδύνους.
Για άλλη μια φορά θέτω τον εαυτό μου και την επιστημονική μου ομάδα στη διάθεση του κράτους, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τη «δική μας εικόνα» που αποκομίζουμε από την υφιστάμενη κατάσταση ρύπανσης στην περιοχή του ναυαγίου του SEA DIAMOND, καθώς και την υπάρχουσα επικινδυνότητα.
Πέραν τούτου, προς διαπίστωση της εφ’ εαυτής νοητής συνεχούς απελευθέρωσης πετρελαϊκών και άλλων τοξικών ρύπων, επισκεφτείτε το χώρο του ναυαγίου του SEA DIAMOND.
Με εκτίμηση,
Καθηγητής Ευάγγελος Γιδαράκος
Υπεύθυνος Διεθνούς Επιστημονικής Ομάδας SEA DIAMOND\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook