Επιστημονικό εργαστήριο με θέμα «Τεχνικές Αντιμετώπισης και Διαχείρισης Περιστατικών Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων – Πρώτες Βοήθειες για την Αντιμετώπιση Περιστατικών Δηλητηρίασης στην Άγρια Πανίδα», διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013.
Το εργαστήριο, που εντάσσεται στις δράσεις του Προγράμματος LIFE09 NAT/ES/000533, με τίτλο: «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στη Λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου. Είχε διάρκεια 4 ώρες και απευθυνόταν σε στελέχη και υπαλλήλους των Διευθύνσεων Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σε επιστήμονες, στελέχη και θηροφύλακες της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης & Δωδεκανήσου (ΑΚΟΚΔ) και των Κυνηγετικών Συλλόγων της Κρήτης καθώς και σε στελέχη-εργαζόμενους στους ΟΤΑ που εργάζονται στον τομέα του περιβάλλοντος.
Τα θέματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ήταν τα ακόλουθα:
– «Η επιλογή της υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς: Προώθηση της ενεργής συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στην αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων» από την κ. Μαρία Σακελλάρη, Δρ Περιβαλλοντολόγο – Υπεύθυνη Δράσεων Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας & Εκπαίδευσης, ΜΦΙΚ,
– «Διαχείριση περιστατικών δηλητηρίασης από παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Διαχείριση δηλητηριασμένων ζώων και πτωμάτων με αιτία τη δηλητηρίαση» από τον κ. Σταύρο Ξηρουχάκης, Δρ Βιολόγο-Ορνιθολόγο, Πανεπιστήμιο Κρήτης-ΜΦΙΚ και
– δίωρο εκπαιδευτικό εργαστήριο χειρισμού και πρώτων βοηθειών σε άγρια πουλιά από τις κ.κ. Μαρία Γανωτή και Καίτη Αλευρά (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ») και την επίβλεψη του κτηνιάτρου κ. Εμμανουήλ Σουρανάκη.
Οι συμμετέχοντες (εξήντα και πλέον άτομα, υπάλληλοι των δασικών υπηρεσιών, θηροφύλακες, στελέχη ΟΤΑ , κυνηγοί, κτηνίατροι, εθελοντές), ενημερώθηκαν για την εξέλιξη του προγράμματος LIFE09 «Καινοτομίες Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων» που υλοποιεί το ΠΚ-ΜΦΙΚ από το 2010, ιδιαίτερα δε για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από τη δικτύωση των εμπλεκόμενων κοινωνικών ομάδων και των αρμόδιων υπηρεσιών σε θέματα υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς και αντιμετώπισης της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου δόθηκε έμφαση στον καταλυτικό ρόλο της τοπικής κοινωνίας στη διασφάλιση της επιτυχίας των δράσεων για τη διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη κοινωνικών στρατηγικών για την προστασία της βιοποικιλότητας. Παράλληλα υπογραμμίσθηκε η ανάγκη για αποσαφήνιση των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στη χώρα, για ενίσχυση της περιβαλλοντικής πληροφόρησης της τοπικής κοινωνίας και βελτίωση των τεχνικών δημόσιας διαβούλευσης με ευρύτερη, δίκαιη και ισχυρότερη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων από τη δημόσια διοίκηση που αφορούν σε περιβαλλοντικά θέματα.
Δόθηκαν επίσης κατευθύνσεις για τον ασφαλή τρόπο χειρισμού τεχνικών θεμάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηρίων (εντοπισμός δηλητηριασμένων δολωμάτων και δηλητηριασμένων ζώων της άγριας πανίδας, διενέργεια αυτοψίας, πιθανή συλλογή και καταστροφή δηλητηριασμένων δολωμάτων και δηλητηριασμένων ζώων, πρώτες βοήθειες σε ζώντα δηλητηριασμένα ζώα, τήρηση πρωτοκόλλου κ.λπ.).
Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, έμφαση δόθηκε στην αντιμετώπιση ζώντων δηλητηριασμένων ζώων και στην παροχή πρώτων βοηθειών στο πεδίο, η ορθή εφαρμογή των οποίων είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω επιβίωση των άγριων ζώων που πέφτουν θύματα της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Οι συνεργάτες από τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» κ.κ. Γανωτή και Αλευρά, σε συνεργασία με τον κτηνίατρο κ. Σουρανάκη έκαναν επιτόπου επίδειξη πρώτων βοηθειών, δίνοντας διευκρινήσεις για τη χρήση συγκεκριμένων σκευασμάτων και κτηνιατρικού εξοπλισμού και λύνοντας απορίες στους συμμετέχοντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων δουλεύουν στην ύπαιθρο και αντιμετωπίζουν τακτικά περιστατικά άγριων ζώων που χρήζουν περίθαλψης.
Το εργαστήριο έκλεισε με ερωτήσεις και συζήτηση γύρω από την άγρια ζωή της Κρήτης και τις απειλές που αυτή αντιμετωπίζει, ενώ για μια ακόμα φορά διαπιστώθηκε η ανάγκη συνεργασίας και συνένωσης των δυνάμεων όλων των φορέων στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Το ΠΚ-ΜΦΙΚ συνεχίζει την εφαρμογή των εργαλείων αντιμετώπισης των δηλητηριασμένων δολωμάτων σε συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Δήμων, Κτηνοτρόφων και Κυνηγετικών Συλλόγων/Κυνηγών που λειτουργούν στα πλαίσια του προγράμματος «Καινοτομίες Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων» ενώ προγραμματίζει τις δράσεις που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εντός του 2014.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ευχαριστεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης-Δ/νση Δασών, την Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης-Δωδεκανήσου και τους δήμους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση συμμετοχής στο Επιστημονικό Εργαστήριο, τους ιδιώτες κτηνίατρους και εθελοντές που συμμετείχαν στην εκδήλωση και τους συναδέλφους της Έκθεσης ΜΦΙΚ για τη φιλοξενία και βοήθεια που προσέφεραν στην επιτυχή διοργάνωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook