Πρωτοπορεί σε πανελλήνια κλίμακα η Περιφέρεια Κρήτης στον τομέα πρόληψης και καταγραφής του καρκίνου καθώς σήμερα υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Τμήμα Ιατρικής για την λειτουργία στο νησί ενός ειδικού επιστημονικού κέντρου καταγραφής του καρκίνου.
Σε ειδική εκδήλωση στην Περιφέρεια Κρήτης ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης-παρόντων του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης ιατρού Γιώργου Πιτσούλη, του διευθυντή δημόσιας υγείας στην Κρήτη Νίκου Καμπάνη, συνυπέγραψε την σημαντική σύμβαση για την δημιουργία Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου στο νησί με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης: Καθηγητή Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Βασίλη Γεωργούλια, καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής Χρήστο Λιονή και το Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής Ανδρέα Μαργιωρή.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης «Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά την πρόληψη και την υγεία στην Κρήτη. Είναι μια προγραμματική σύμβαση για την δημιουργία κέντρου Καταγραφής Καρκίνου στην Κρήτη (ΚΚΚ). Αφορά ένα σημαντικό μηχανισμό παρακολούθησης της νόσου στο νησί που θα μπορέσει να δώσει πολλές απαντήσεις στα ερωτήματα όπως: ποια είναι τα ποσοστά καρκίνου στην Κρήτη, τη διασύνδεση του με το φύλλο, την ηλικία, τη γεωγραφική του διασύνδεση και άλλα πολλά σημαντικά στοιχεία. Σε δεύτερη φάση τα αποτελέσματα αυτά θα κωδικοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο καθώς θα χρησιμοποιηθεί η καλύτερη και πιο σύγχρονη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα αυτά θα αξιοποιηθούν από τους φορείς υγείας ευρύτερα, την Πολιτεία ώστε να μειωθεί η επίπτωση του καρκίνου στην Κρήτη».
Ο Καθηγητή Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης-Διευθυντή της Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ Βασίλης Γεωργούλιας ανέφερε ότι «το ΚΚΚ είναι ένα αναπτυξιακό-επιστημονικό «εργαλείο» για το νησί γιατί εκτός από την πληροφορία για την επιδημιολογία, θα μας δώσει και τα στοιχεία εκείνα που χρειάζονται ώστε ορθολογικά να κατανεμηθούν οι δράσεις για την πρόληψη του καρκίνου».
Δομείται λοιπόν-επεσήμανε ο κ. Γεωργούλιας- ένα σύστημα που παρακολουθεί τις εξελίξεις τις επιδημιολογικές όπως είναι ο καρκίνος και αυτό θα δώσει μεγάλη ώθηση στις δράσεις που γίνονται στην Κρήτη, «γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό στοιχείο για να μιλήσουμε για επιδημιολογία, για κρούσματα, για περιοχές που έχουν αυξημένη ή λιγότερη επίπτωση. Δεν θα γίνεται μόνο παρακολούθηση καταγραφής του καρκίνου στην Κρήτη, αλλά ανά Περιφερειακή Ενότητα, θα αφορά χωριά, ακόμα και συνοικίες όπου καταγράφονται αυξημένα κρούσματα καρκίνου. Πρόκειται για ένα μηχανισμό παρακολούθησης εξέλιξη του καρκίνου σε διάφορες περιοχές». 
Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο καθηγητής, βάσει στατιστικών στοιχείων στην ογκολογική κλινική στο ΠΑΓΝΗ κάθε χρόνο, την τελευταία πενταετία, καταγράφονται 1000 με 1200 νέα περιστατικά ασθενών με καρκίνο, ενώ νέα περιστατικά καταγράφονται παράλληλα και στα άλλα νοσοκομεία της Κρήτης.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής τόνισε ότι για πρώτη φορά έχουμε μια θεσμική συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακού Συμβουλίου με το Πανεπιστήμιο Κρήτης με ειδική αναφορά στην Ιατρική Σχολή.
«Το αρχείο καταγραφής του καρκίνου εκτός από πηγή κύριας έρευνας ουσιαστικά θα βοηθήσει πρώτα στην μελέτη των κοινωνικών ανισοτήτων που στην Ελλάδα διευρύνονται. Εκείνοι που πλήττονται κυρίως είναι οι ασθενείς με τα χρόνια νοσήματα και οι ασθενείς με καρκίνο, και μάλιστα οι ανασφάλιστοι. Έτσι το Κέντρο Καταγραφής Καρκίνου έχει να αναδείξει και τις ανισότητες που θα υπάρχουν μεταξύ γεωγραφικών περιοχών αλλά και μεταξύ ασθενών από διάφορες κοινωνικές τάξεις».
Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης Ανδρέας Μαργιωρής επεσήμανε ότι, «με το Κέντρο Καταγραφής Καρκίνου στην Κρήτη σχεδιάζονται και οργανώνονται ακόμα περισσότερο οι υπηρεσίες υγείας στην Περιφέρεια, καθώς θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά αρχείο υγείας. Πρόκειται για ένα σημαντικό «εργαλείο» παρακολούθησης με δεδομένα που θα αξιοποιεί και θα συγκρίνει η επιστημονική κοινότητα».
Ειδικά σκοπός και περιεχόμενο του έργου
Σκοπός της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης-Τμήμα Ιατρικής/Κ.Κ.Κ είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Περιφερειακού Αρχείου Καταγραφής του Καρκίνου με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογιών και με στόχο τη συστηματοποίηση και αειφόρο ανάπτυξη στο πεδίο της Υγείας. 
Τα αποτελέσματα της Έρευνας –τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια Κρήτης (ΠΚ) και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΚ, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες και τους Φορείς Υγείας- θα συμβάλουν στην διεξαγωγή συμπερασμάτων χρήσιμων για την δημιουργία πολιτικών υγείας, την δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, επιφέροντας έτσι άμεσα και έμμεσα οφέλη στις τοπικές κοινότητες αλλά και στο σύνολο της Περιφέρειας Κρήτης. Τέτοια είναι η μείωση του κόστους των θεραπευτικών αγωγών και των φαρμάκων, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, προώθηση τοπικών χαρακτηριστικών που λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες όπως η κρητική διατροφή και ο τρόπος ζωής, η φύση, τα βότανα, το κλίμα κ.α). Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η υγεία αποτελεί τον βασικό παράγοντα που επηρεάζει πολλαπλά επίπεδα της ζωής και της ανάπτυξης μιας χώρας/περιφέρειας, όπως η οικονομική, κοινωνική, πολιτική και τουριστική ανάπτυξη. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook