Τον «ασκό του Αιόλου» για τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων εμφανίζεται διατεθειμένος να ανοίξει ο Αντ. Κάντας, «δεξί χέρι» του Άκη Τζοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σήμερα το πρωί αναμένεται να συνεχιστεί η μαραθώνια απολογία του ενώπιον των ανακριτών Μάλλη και Σταυρόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή, όταν σε τράπεζα της Σιγκαπούρης εντοπίστηκε ποσό 13,7 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έγγραφο της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που έφτασε στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, το ποσό έφτασε στη Σιγκαπούρη μέσω δυο off shore εταιριών με εμφανιζόμενο διαχειριστή τον Αντώνη Κάντα.

Ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών εμφανίστηκε χθες ενώπιον των δυο ανακριτών διατεθειμένος να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο τα χρήματα που εντοπίστηκαν στον λογαριασμό της Σιγκαπούρης, ενώ έδωσε και τα στοιχεία ενός ακόμη λογαριασμού που περιέχει ακόμα 2 εκατ.δολάρια τα οποία δήλωσε ότι θα παραχωρήσει και αυτά στο ελληνικό δημόσιο.

Συνολικά το ποσό που ο κατηγορούμενος δεσμεύθηκε να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο αγγίζει τα 16 εκατ. ευρώ! Για το σκοπό αυτό και επειδή το ποσό είναι ιδιαίτερα μεγάλο ανοίχθηκε με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα ειδικός λογαριασμό ανάκτησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να εμβαστούν εκεί τα συγκεκριμένα ποσά από τους δυο λογαριασμούς του Αντ.Κάντα.

Έρχονται οι αποκαλύψεις

Με τη χθεσινή απολογία έκλεισε το ένα σκέλος, αυτό της επιστροφής στο δημόσιο χρημάτων που αποτελούν προϊόν μίζας για εξοπλιστικά προγράμματα. Σήμερα έπεται το δεύτερο σκέλος, αυτό των αποκαλύψεων. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του Αντ.Κάντα, ο εντολέας τους εμφανίζεται διατεθειμένος όχι μόνο να μιλήσει για τα πρόσωπα που τον δωροδόκησαν, αλλά να δώσει και ζωτικές πληροφορίες για άλλα εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία υπήρξαν μίζες.

Ο Αντ.Κάντας βρισκόταν στη νευραλγική θέση του Διευθυντή Εξοπλισμών την κρίσιμη περίοδο, που υπογράφηκαν όλες οι μεγάλες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, συμβάσεις που μπορεί να προσέγγισαν ακόμα και το 1 τρισ. δραχμές.

real.gr