Λεπτομερείς αναλύσεις τρισδιάστατων σεισμογραφικών δεδομένων για το οικόπεδο 12 αλλάζουν άρδην τα δεδομένα και διαμορφώνουν νέο σκηνικό στο θέμα εξόρυξης των υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών της NOBLE, για τα οποία είναι ενήμερος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι ποσότητες πετρελαίου που εντοπίστηκαν στο οικόπεδο 12 μπορούν ν\’ αποφέρουν στην Κύπρο έσοδα που θα ξεπερνούν τα 50 δις Ευρώ και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα απ\’ ότι το φυσικό αέριο.

Το σημαντικότερο ζήτημα είναι ότι αν η Νoble αποφασίσει να προχωρήσει πρώτα με το πετρέλαιο αυτά τα χρήματα θα μπουν πολύ γρήγορα στα ταμεία του κράτους, χωρίς να χρειάζεται να προηγηθούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων.

Η ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου μπορεί να γίνει το αργότερο ένα χρόνο μετά την ερευνητική γεώτρηση και τις διαπιστώσεις για τις δυνατότητες ροής του μαύρου χρυσού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το πετρέλαιο μπορεί να βγει πολύ πιο γρήγορα από το φυσικό αέριο, να φορτωθεί σε πλοία και να παραδοθεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει και προπληρωμή όπως γίνεται με τις περισσότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Πλήρη εικόνα για το πετρέλαιο και για το φυσικό αέριο στο «12», μέσω των σεισμογραφικών δεδομένων, θα έχουμε τον προσεχή Απρίλιο με την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του 17 είναι εφικτό να εισρεύσουν έσοδα από το πετρέλαιο. Το σημαντικό βεβαίως, είναι να ληφθούν αμέσως τέτοιες αποφάσεις με την εξόρυξη του πετρελαίου, να μην ανατραπεί ο σχεδιασμός για το φυσικό αέριο.

Το συμβόλαιο της Noble – Γιατί η εταιρεία δεν έβαλε τρυπάνι πρώτα για πετρέλαιο και ακολούθως για φυσικό αέριο;

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Σίγμα, το συμβόλαιο προνοεί ποσοστό κέρδους για την Κυπριακή Δημοκρατία από το πετρέλαιο περίπου 75% και από το φυσικό αέριο 60%. Δηλαδή, για την εταιρεία πρώτη επιλογή με βάση το ποσοστό κέρδους της είναι το φυσικό αέριο.

Για την Κυπριακή δημοκρατία φυσικά είναι το πετρέλαιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το κόστος εξόρυξης του πετρελαίου είναι περίπου 30 με 35 δολάρια το βαρέλι και η τιμή πώλησής του σχεδόν πάντα ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η Noble μέχρι σήμερα κυρίως λόγω κέρδους, προκρίνει το φυσικό αέριο. Σε περίπτωση που αλλάξει γνώμη τότε θα πρέπει να τρυπήσει στα 7.5 χιλιάδες μέτρα δηλαδή λίγο πιο κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, κάτι που συνεπάγεται επιπλέον έξοδα περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Το απόγευμα πάντως, η εταιρεία ενημέρωσε επενδυτές και αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου για τα νέα δεδομένα στο οικόπεδο 12 καθώς στις 17 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την Αμερικανική εταιρεία, επιλογής στρατηγικού συνεργάτη στον οποίο θα διατεθεί μέχρι και το 30% του 70% των δικαιωμάτων της NOBLE στο τεμάχιο «12».

sigmalive.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook