Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα της απαλλαγής φορολόγησης των ιδιοκτητών ακινήτων για τα μισθώματα που δεν έχουν εισπράξει. Αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει κάνει γνωστό, όταν το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από το capital.gr, ότι οι ιδιοκτήτες δεν θα φορολογούνται για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει, το θέμα δεν έχει λυθεί νομοθετικά και υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί τελικά νομικό και ερμηνευτικό αλαλλούμ. Και ποιος θα την πληρώσει στο τέλος; Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Με βάση το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, καταργείται η δυνατότητα των φορολογούμενων να εκχωρούν στο δημόσιο τα μισθώματα ακινήτων που δεν εισέπραξαν από δύστροπους και κακόπιστους ενοικιαστές. Με την εκχώρηση ουσιαστικά απαλλάσσονταν από τη φορολόγηση καθώς δεν ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα μισθώματα στη φορολογική τους δήλωση.

‘Όταν το θέμα πήρε δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η δυνατότητα εκχώρησης θα διατηρηθεί και με το νέο καθεστώς. Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφερόταν ότι η κατάργηση του παλιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν συνεπάγεται και κατάργηση του δικαιώματος των ιδιοκτητών να εκχωρούν ανείσπρακτα ενοίκια στο δημόσιο. Αντίθετα, η σχετική πρόβλεψη θα προστεθεί, όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση, στο νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών. Οι τροποποιήσεις, ωστόσο, κατατέθηκαν στη Βουλή αλλά διάταξη για την εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων δεν υπάρχει.

Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το θέμα. Αυτές αφορούν τη νομοθετική οδό που θα ακολουθηθεί για την απαλλαγή των ιδιοκτητών από το να πληρώνουν φόρους για ενοίκια που δεν εισπράττουν. Πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ φέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να υποστηρίζουν ότι δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και ότι το θέμα επιλύεται από τη νομοθετική ερμηνεία των υφιστάμενων διατάξεων του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Υποστηρίζουν ότι εφόσον κάτι δεν εισπράχθηκε δεν αποτελεί εισόδημα και κατά συνέπεια δεν πρέπει να δηλωθεί στη φορολογική δήλωση. Πρόκειται για αμερικάνικου τύπου αντιμετώπιση του θέματος, όπως υποστηρίζεται από αρμόδια στελέχη, καθώς δεν θα απαιτηθεί έτσι νέα νομοθετική παρέμβαση, υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος. Άλλες πληροφορίες φέρουν την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης υπουργικής απόφασης με την οποία να ορίζεται το πότε δεν θα θεωρείται εισόδημα η μη είσπραξη ενοικίων (π.χ. μετά από πόσους μήνες μη είσπραξης των ενοικίων θα μπορεί ο φορολογούμενος να μην δηλώσει τα ενοίκια).

Με τα έως τώρα δεδομένα το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται στο σκοτάδι αναφορικά με το τι θα ισχύσει τελικά όσον αφορά τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων. Και είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι και με ένα αλλαλούμ αν τελικά δεν ρυθμιστεί ξεκάθαρα το θέμα.

newpost.gr