"Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου, ΕΝΚΗ Κρήτης, καταγγέλλει την υποχώρηση της κυβέρνησης και την πλήρη υποταγή της στις επιταγές των δανειστών στο θέμα πλειστηριασμών της ακίνητης περιουσίας δανειοληπτών.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο που η κυβέρνηση Καραμανλή (Υπουργία Παπαθανασίου) είχε θεσπίσει προστατεύονταν πρακτικά όχι μόνο η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών με αντικειμενική αξία 200.000 έως και 450.000 με κριτήρια οικογενειακά και εισοδηματικά αλλά και όλη η ακίνητη περιουσία εφόσον ο δανειολήπτης είχε δάνεια μέχρι 200.000 Ευρώ.

Η ευεργετική αυτή ρύθμιση ήταν η κύρια αιτία που η περιουσία των Ελλήνων δεν άλλαξε έως τώρα χέρια λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το 95% των δανειοληπτών ήταν φερέγγυο έως το 2008 και η αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομική κρίση, τις δραστικές περικοπές μισθών & συντάξεων, την αντικοινωνική φορολόγηση και την τρομακτική ανεργία.

Οι λόγοι λοιπόν που επέβαλλαν την θέσπιση του νόμου το 2008 όχι μόνο εξέλιπαν αλλά επιδεινώθηκαν δραματικά.

Οι λόγοι άλλωστε επέβαλλαν ώστε πέρυσι να παραταθεί η ισχύς του νόμου.

Το τραγικό στην όλη ιστορία είναι ότι εκτός της κοινωνίας, ούτε οι τράπεζες επιθυμούν την μαζική εκτέλεση ρευστοποιήσεων καθότι οι εμπράγματες εγγυήσεις των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους θα απαξιωθούν με αποτέλεσμα όχι την σταθερότητα αλλά την αποσταθεροποίηση του εμπράγματου ενεργητικού τους.

Ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η αγορά ακινήτων είναι νεκρή λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και των απαράδεκτων κανονισμών φορολόγησης των κατοικιών (χαράτσια, ΦΑΠ, φόροι κτήσης, φόροι υπεραξίας κλπ).

Καταγγέλλουμε επίσης το γεγονός της απαξίωσης παραλαβής των 120.000 υπογραφών συμπολιτών μας από τον Πρωθυπουργό που παραδόθηκαν επισήμως στον Πρόεδρο της Βουλής, υπογραφές που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της ΕΚΠΟΙΖΩ και με την συμπαράσταση και της ΕΝΚΗ καθώς και όλων των οργανώσεων Καταναλωτών που συναποτελούν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (ΠΟΜΕΚ).

Το εγκληματικό λάθος αυτής της κυβέρνησης ήταν η εξ’ αρχής υποχώρηση των διοικούντων στις συζητήσεις με την τρόϊκα στο θέμα της άρσης πλειστηριασμού της λοιπής ακίνητης περιουσίας και της υπό αυστηρότατους όρους προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η αντικοινωνική και απαράδεκτη αυτή υποχώρηση θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί με το επικοινωνιακό τρυκ της δήθεν μονομερούς νομοθέτησης προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Προστασία που προϋποθέτει αυστηρότατα εισοδηματικά κριτήρια και πολύ χαμηλό ύψος αντικειμενικής αξίας της κατοικίας.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να προστατευθούν λίγα νοικοκυριά και η μεγάλη μάζα των δανειοληπτών που υπολογίζεται στο 80% να μείνει απροστάτευτο.

Οι δανειολήπτες που έχουν σταματήσει την εξυπηρέτηση των δανείων τους θα μπουν σε νομικές αντιδικίες με το πανίσχυρο νομικά τραπεζικό σύστημα ή ακόμη θα εξαναγκαστούν σε άδικες διαδικασίες συμβιβασμού με μεταβιβάσεις των κατοικιών τους στις τράπεζες και την πληρωμή ενοικίου αντί της δόσης.

Έτσι αντί πινακίου φακής και ανεξαρτήτως του υπολοίπου του δανείου που χρωστούν, το οποίο μπορεί να είναι λίγες χιλιάδες Ευρώ, θα εξαναγκαστούν να χάσουν τους κόπους μιας ζωής.

Λέμε ΟΧΙ στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών!

Λέμε ΝΑΙ στην παράταση της αναστολής τους για 3 χρόνια με τους όρους που ισχύουν!

Να μην επιτραπεί η πώληση επισφαλών δανείων των ελληνικών συστημικών τραπεζών σε ξένες επενδυτικές εταιρείες.

Να ληφθούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα για την ρύθμιση των χρεών σε επίπεδο που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών

Επειδή…

Δεν έχουν εκλείψει οι κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι που υπαγόρευσαν την κυβερνητική απόφαση για αναστολή των πλειστηριασμών, αλλά αντίθετα έχουν επιδεινωθεί...

Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, μισθωτοί ή μικροεπαγγελματίες, δεν μπορούν πλέον όχι μόνο να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά ούτε καν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια…

Η αγορά ακινήτων ήδη ασφυκτιά και μια μαζική εισροή ακινήτων προς πώληση θα καταλήξει σε μεγαλύτερη απαξίωσή τους…

Χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο, ενώ θα οφείλουν ακόμα στις τράπεζες χρήματα για το ακίνητο που έχασαν και πρέπει να ξεπληρώσουν…

Χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες θα χάσουν, όχι μόνο την κατοικία τους, αλλά και την επαγγελματική τους στέγη, οδηγούμενοι οριστικά και αμετάκλητα στο περιθώριο της ζωής…

Θα υπερφορτωθεί η δικαιοσύνη από την προσφυγή δεκάδων χιλιάδων απελπισμένων οφειλετών…

Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η εικόνα διάλυσης της κοινωνίας μπορεί να αποτελεί όραμα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και καλούμε τους βουλευτές να αντισταθούν αλλιώς η βουλευτική τους θητεία θα είναι υπό προθεσμία λίγων μηνών…

Η πολιτική ηγεσία, πρέπει να είναι ταγμένη στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και να το αποδεικνύει ανά πάσα στιγμή εμπράκτως…

Το άνοιγμα των πλειστηριασμών ακινήτων θα απειλήσει συγκεκριμένα και ορατά την, επιδιωκόμενη και αναγκαία όσο ποτέ, οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της χώρας μας…

Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης"