Στο συμβούλιο του Ecofin σήμερα, Τετάρτη, θα «κλειδώσει» η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της διάσωσης των προβληματικών τραπεζών στην Ευρωζώνη, η οποία αποκρυσταλλώθηκε κατά τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Το θέμα θα απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στο κρίσιμο θέμα του τρόπου χρηματοδότησης της εκκαθάρισης και αναδιάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ στο συμβούλιο Ecofin -που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη- εξετάζεται ο τρόπος λήψης των αποφάσεων που αφορούν στο κλείσιμο τραπεζών.

To Eurogroup άνοιξε έτσι τον δρόμο για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης της Ευρωζώνης που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα και την προώθηση της ανάπτυξής της.

Η συμφωνία αυξάνει τις πιθανότητες μίας συνολικής συμφωνίας, αργότερα σήμερα, επί του σχεδίου αντιμετώπισης των προβληματικών τραπεζών, πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έδωσαν η καγκελάριος Μέρκελ και οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ στους υπουργούς Οικονομικών και ενισχύει τις πιθανότητες ότι η μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί το 2015.

Με βάση τη συμφωνία, οι τράπεζες θα παρέχουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για την εκκαθάριση προβληματικών πιστωτικών ιδρυμάτων, συγκεντρώνοντας σε ένα Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης (Single Resolution Fund) ένα ποσό σχεδόν 55 δισ. ευρώ σταδιακά στη διάρκεια μίας δεκαετίας. Εάν δεν υπάρχουν έως το τέλος της δεκαετίας επαρκή κεφάλαια από τις εισφορές των τραπεζών, οι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν μεγαλύτερες εισφορές στις τράπεζες. Εάν και αυτό δεν είναι αρκετό, οι χώρες θα συμβάλλουν με κρατικά κεφάλαια.

Εάν μία χώρα δεν θα έχει επαρκή κεφάλαια, θα μπορεί να δανεισθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) που είναι το ταμείο διασώσεων της Ευρωζώνης (αυτό έπραξε η ισπανική κυβέρνηση για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της πέρυσι), όπως προβλέπει η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Στη μεταβατική περίοδο, θα είναι διαθέσιμη χρηματοδότηση – γέφυρα από εθνικούς πόρους, η οποία θα στηρίζεται στις εισφορές των τραπεζών ή στον ΕΜΣ, με βάση τις συμφωνημένες διαδικασίες», αναφέρει σχέδιο κοινής ανακοίνωσης των υπουργών Οικονομικών.

Αυτό αποτελεί νίκη για τη Γερμανία, η οποία ήταν απρόθυμη να υπάρχει κατανομή του κόστους εκκαθάρισης της τράπεζας μίας χώρας σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του Ενιαίου Ταμείου Εκκαθάρισης το 2015, πρόσθετη χρηματοδότηση θα είναι δυνατόν να αντλείται με δανεισμό που θα κάνει το ίδιο το Ταμείο, αναφέρει το σχέδιο της ανακοίνωσης. «Μία κοινή ασφαλιστική δικλείδα θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Η δικλείδα αυτή θα διευκολύνει τον δανεισμό από τo ενιαίο Ταμείο. Ο τραπεζικός τομέας θα είναι τελικά υπεύθυνος για την αποπληρωμή μέσω εισφορών σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες – μέλη, και εκ των υστέρων», αναφέρει το ανακοινωθέν.

Οι υπουργοί έχουν συμφωνήσει ήδη σε έναν άλλο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης, καθιστώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επόπτη των μεγαλύτερων τραπεζών της περιοχής από το τέλος του 2014. Απομένει να διευθετηθεί το θέμα της Αρχής εκκαθάρισης των τραπεζών. Υπάρχει ένα ερωτηματικό σχετικά με τη νέα διαδικασία εκκαθάρισης. Έγγραφα που κυκλοφόρησαν μεταξύ των διπλωματών και είναι σε γνώση του Reuters δείχνουν να προκύπτει μία όλο και πιο πολύπλοκη δομή. «Η πρόταση για τη διακυβέρνηση φαίνεται ιδιαίτερα πολύπλοκη. Κατά την εκκαθάριση μίας τράπεζας, θα έπρεπε κανείς να είναι σε θέση να την κάνει το πολύ μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Επομένως, οτιδήποτε είναι πολύ βραδυκίνητο, με πολλά επίπεδα, δεν θα είναι αποτελεσματικό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.

Μία γενική συμφωνία των υπουργών σήμερα για το πώς θα γίνεται αυτή η διαδικασία είναι ότι απαιτείται ακόμη για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο για τη διάταξη. Αργά την Τρίτη, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου πέτυχαν επίσης μία συμφωνία για την τυποποίηση των κανόνων σχετικά με την προστασία των καταθέσεων σε όλη την ΕΕ. Δεν θα υπάρξει, ωστόσο, ένα ενιαίο ταμείο προστασίας των καταθέσεων, όπως προβλεπόταν αρχικά για την τραπεζική ένωση.

Η γερμανίδα καγκελάριος \’Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, δηλώνοντας ότι ελπίζει πως οι υπουργοί θα καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την αυριανή σύνοδο των ηγετών της ΕΕ. «Για την αποδοχή του ευρώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η τραπεζική ένωση είναι πολύ σημαντική», δήλωσε χθες η κυρία Μέρκελ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook