Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013, παρουσία 3.000 Κρητικών, πραγματοποιήθηκε, στο Κλειστό Γήπεδο Ελληνικού στην Αθήνα εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Την εκδήλωση, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφέρεια Κρήτης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, η Παγκρήτιος Ένωσις Αθηνών, το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Κρητική Εστία, η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια» και Κρητικά Σωματεία της Αττικής, ξεκίνησε με παρέλαση χορευτικών συγκροτημάτων Κρήτης, Ηπείρου και Πόντου με τις σημαίες και τα λάβαρά τους. Χαιρετισμούς απηύθυναν η εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και βουλευτής Χανίων Γιώργος Σταθάκης και ο Βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης. Επίσης, ο Πρόεδος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων Εμμανουήλ Πατεράκης, ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Γεώργιος Μαριδάκης, ο Πρόεδρος της Κρητικής Εστίας Χαράλαμπος Σαλβαράκης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια» και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αττικής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Γεώργιος Πρασιανάκης.

Την εκδήλωση παρουσίαζε ο Γιώργος Βιτώρος και άρχισε με συγκινητικό διάλογο μεταξύ γηραιού Κρητικού και ενός παιδιού με θέμα «Να σου πω ήντα είναι η Κρήτη». Περιελάμβανε ριζίτικα τραγούδια, καθώς και παραδοσιακούς χορούς από την Κρήτη, την Ήπειρο και την Μακεδονία. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γεώργιος Γραμματικάκης, πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ οι ηθοποιοί Μιχάλης Αεράκης, Μαρία Τζομπανάκη, Μαρία Σπαντιδάκη και Νίκος Βερλέκης διάβασαν κείμενα των Βιτσέντζου Κορνάρου, Νίκου Καζαντζάκη, Παντελή Πρεβελάκη και Ελευθερίου Βενιζέλου αντίστοιχα.

Επίσης, το πρόγραμμα περιελάμβανε το λαϊκό ορατόριο του Μπάμπη Πραματευτάκη «Ενώσεως Κλέος» με την συμμετοχή της Ορχήστρας Sinfonietta των Αθηνών, υπό τη Διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη και χορωδίας υπό τη διεύθυνση του Σωτήρη Δογάνη. Την αφήγηση – απαγγελία έκανε ο Μιχάλης Αεράκης, ο οποίος διάβασε αποσπάσματα από ποιήματα των Βαγγέλη Κακατσάκη, Δημήτρη Αετουδάκη, Εύας Λαδιά, Κώστα Ψαράκη, Κώστα Απανωμεριτάκη και Κώστα Καλλέργη. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συναυλία έντεχνου τραγουδιού με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο συνόδευσαν ο Γιώργης Καραγιώργης (λαούτο και τραγούδι), Σταμάτης Αλεξανδράκης (λύρα), Σταύρος Σουλακιώτης (λαούτο), και Αντώνης Ζαχαριουδάκης (μπάσο).

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης απένειμαν αναμνηστικά μετάλλια για την επέτειο.

Την εκδήλωση σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Αεράκης, η σκηνογραφία ήταν της Βάλιας Μαργαρίτη. Ριζίτικο τραγούδησαν οι ομάδες ριζίτικου τραγουδιού αποδήμων Κρήτης: Αίγαγρος, Αμαριώτες, Δροσουλίτες και Ριζίτες. Παραδοσιακούς χορούς χόρεψαν 40 Χορευτικοί Όμιλοι και Συγκροτήματα Συλλόγων Κρητών, Ηπειρωτών και Ποντίων, από πολλές περιοχές της Αττικής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και Κρητικών Σωματείων Αττικής.

\"\"

\"\"

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook