Λογαριασμό όπου θα κατατίθενται λεφτά από μίζες και «κλοπιμαία» που διάφορα «τρωκτικά» κατέτρωγαν επί δεκαετίες, άνοιξε το ελληνικό δημόσιο. Ο λογαριασμός ανοίχτηκε τις προηγούμενες ημέρες από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κύριο Χρήστο Σταϊκούρα και, όπως εκτιμούν υπηρεσιακοί παράγοντες, θα μπορούσαν μέσω αυτού να επιστρέψουν «κλεμμένα» δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα μας.

Όπως ανακοίνωσε επισήμως το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Χρήστου Σταϊκούρα «έχει ανοιχθεί υπολογαριασμός στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο οποίο θα κατατίθενται ποσά υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου που θα προέρχονται από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για έναν υπολογαριασμό, οι πόροι του οποίου στόχος είναι να διοχετευθούν σε υποδομές στα πεδία της πρόνοιας, υγείας και παιδείας».

Προϋπόθεση για μπουν μεγάλα ποσά στον «κουμπαρά» αυτόν, είναι να κλείσει ακόμα περισσότερο ο κλοιός γύρω από όσους έβαζαν «το δάκτυλο στο μέλι» αλλά, επειδή πιάστηκαν στα δίχτυα δικαστικών ερευνών ή από ελέγχους σε λίστες \”τύπου Λαγκάρντ\” κλπ, θα θελήσουν να ελαφρύνουν τη θέση τους δείχνοντας ότι «δεν τα έφαγαν» και δεν τα κρύβουν, αλλά τα επιστρέφουν. Αυτό δε σημαίνει όμως, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ότι μετά από αυτό δεν θα υποστούν και όσες άλλες κυρώσεις ή πρόστιμα επισείουν οι παράνομες ενέργειές τους.

Ευρήματα δείχνουν πάντως ότι διανοίγεται «πεδίον δόξης λαμπρόν» για να επιστρέψουν πλέον στη χώρα μας δισεκατομμύρια ευρώ. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μελετών Βrookings Ιnstitution εκτιμούσε σε μελέτη του για τα έτη 2005-2009 ότι το ελληνικό κράτος έχανε κάθε χρόνο 20 δισ. ευρώ εξαιτίας της διαφθοράς. Αν ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα ήταν τόσο καθαρός και διαφανής όσο της Σουηδίας ή της Ολλανδίας, η χώρα μπορούσε να είχε εμφανίσει πλεονάσματα κατά την τελευταία δεκαετία. Δωροδοκίες, πατρονάρισμα και άλλες μορφές διαφθοράς επιβαρύνουν το χρέος, στερώντας από το ελληνικό κράτος ποσό που αντιστοιχεί περί τα 150 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ).

Με στοιχεία της ΓΓ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ επέβαλαν την προηγούμενη διετία συνολικά πρόστιμα 350 εκατ. δολαρίων σε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας για δωροδοκίες σε κρατικούς φορείς και οργανισμούς για να προωθήσουν προϊόντα φαρμακευτικά, ορθοπεδικά, ιατρικές συσκευές, αλλά και προϊόντα αυτοκινητοβιομηχανίας και τηλεπικοινωνίας. Οι μητρικές εταιρείες δέχθηκαν ότι έχουν διαπραχθεί δωροδοκίες στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές αρχές να τις θέσουν υπό καθεστώς επιτήρησης ώστε να λειτουργούν στο εξής με διαφάνεια.

Ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης αποκαλύφθηκε ότι οι πολυεθνικές κατέβαλλαν σε Ελληνες μεσάζοντες εκατ. δολάρια μέσω εικονικών εταιρειών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δρούσαν και για λογαριασμό άλλων χωρών, όπως των Σκοπίων, όπου καταβλήθηκε σε έναν μεσάζοντα ποσό 6 εκατ. δολαρίων για να εξυπηρετηθούν οικονομικά συμφέροντα εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τα αμερικανικά δικαστήρια είναι μικρότερα σε ύψος γιατί ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook