Δράσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ηράκλειο.

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου από τις 20:00 – 22:00

Θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης \”Διαδρομή\”

Αν η διαδρομή του ταξιδιώτη μετρά χιλιόμετρα, η διαδρομή ενός Μουσείου μετρά έργα.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, με την έκθεση «Διαδρομή» επιχειρεί να αναμετρηθεί με το παρελθόν για να μπορέσει να οργανώσει το μέλλον του, με τις εκατοντάδες παραγωγές – εκθέσεις του και βέβαια με τα έργα της συλλογής του.

Η διαδρομή μετρά 22 χρόνια και πάνω από 600 έργα. Μία μόνιμη συλλογή από τις πλουσιότερες και εγκυρότερες στον τόπο μας.

Ένα μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου. Μαζί και τα πιο πρόσφατα αποκτήματα του Μουσείου της πόλης μας 15 ιστορικά έργα της Άσπας Στασινοπούλου αλλά και μία καινούρια δωρεά από την Ρένα Παπασπύρου.

Το σύνολο των έργων της έκθεσης «Διαδρομή» περιλαμβάνει ενδεικτικά όλες τις τάσεις της σύγχρονης τέχνης όπως εξελίχτηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Έμφαση και με αφορμή τα νέα αποκτήματα της Άσπας Στασινοπούλου αλλά και τα υπάρχοντα του Λευτέρη Κανακάκι, δίνεται στην πολιτική τέχνη, τόσο επίκαιρη και ζωντανή στις τρέχουσες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας και οι πολίτες του.

Στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης ο εικαστικός Άγγελος Σκούρτης θα παρουσιάσει ποιητική – εικαστική περφόρμανς στους χώρους του Μουσείου «Συχνά οι Δεσποινίδες της Αβινιόν έβλεπαν την Τραβιάτα»

Το δρώμενο αποτελείται από μικρούς, ποιητικούς μονολόγους γραμμένους από τον καλλιτέχνης και αναφέρονται στη σχέση κοινών γυναικών, γυναικών ανάγκης, με ολόκληρη την κοινωνία. Ο Σκούρτης μιλά για την Βία, Σωματική και Ψυχική που δέχονται στο πετσί τους, τον εξαναγκασμό και την αγωνία τους για να υπάρξουν, για να ζήσουν.

Στη δράση αυτή συνυπάρχει η ποίηση όπου συναντά το θέατρο, την μουσική, τον πολιτικό σχόλιο, την υπαρξιακή κραυγή μας, πάνω σε ένα εφιαλτικό κόσμο τον οποίο αφήσαμε σιγά – σιγά να έρθει και που πρέπει να αγωνιστούμε για ν’ απαλλαγούμε από αυτόν.

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013, 10:00 – 12:00

Εκπαιδευτικά προγράμματα με τον Άγγελο Σκούρτη

Χάρτινος Σταυρός
Φτερό – Άγγελος
Εκπαιδευτικά Προγράμματα με τον Άγγελο Σκούρτη

Τα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης σε συνεργασία με τον Εικαστικό, Άγγελο Σκούρτη, πρόκειται να υλοποιήσουν δύο Εκπαιδευτικά Προγράμματα, για όλα τα παιδιά της πόλης, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013, στους χώρους του Μ.Σ.Τ. Κρήτης, στις 10.00-12.00.

Α) Πάνω σε ένα χαϊ- κου ποίημά του Σκούρτη

«Χθες βράδυ μπήκε στο σπίτι μας
Πουλί ή Άγγελος βρήκα στο πάτωμα φτερό του»

τα παιδιά θα φτιάξουν πουλιά και αγγέλους για να προσφέρουν σε φίλους και γνωστούς τους, αλλά και να στολίσουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή το σπίτι τους.

Β) Το δεύτερο πρόγραμμα αναφέρεται στην οικονομική ανέχεια και στην ανάγκη των ανθρώπων να αγαπηθούν και να συμπαρασταθούν ο ένας στον άλλο.
Τα παιδιά μαθαίνουν, ότι με ένα χαρτόκουτο ανοιγμένο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το σχήμα του σταυρού και που στη μέση του θα γραφεί η φράση – ΧΑΡΤΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – φράση που παραπέμπει στον Ερυθρό Σταυρό , φτιάχνουν ένα σύμβολο όπου θα τοποθετηθεί στους τοίχους της γειτονιάς τους (με δυο τρεις πρόκες στο κάτω μέρος του) για να σηματοδοτεί το χώρο όπου αυτοί, οι οικογένειές τους και οι γείτονες, θα αφήνουν σε σακούλες φαγητό που περίσσεψε (γράφοντας την ημερομηνία παρασκευής) ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια κτλ. για ανθρώπους και οικογένειες που έχουν ανάγκη και δεν μπορούν ή ντρέπονται να πηγαίνουν να τρώνε στα λαϊκά συσσίτια αυτοί και τα παιδιά τους.

Τα παιδιά μπορούν επίσης να αυτοοργανωθούν, ώστε να δημιουργήσουν ανοικτές ομάδες βοήθειας Ο ΧΑΡΤΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ στη γειτονιά τους ή στο σχολείο τους.
Παρακαλούμε κάθε παιδί να κρατάει μία χαρτόκουτα.

Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook