Η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών είναι γεγονός όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένωση καταναλωτών Ηρακλείου η οποία τονίζει ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι πρόσχημα.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

Ανακοινώθηκε το καθ’ υπαγόρευση σχέδιο της τρόικας για την δήθεν \”προστασία\” των σπιτιών μας από τους πλειστηριασμούς. Η προχειρότητα σύνταξης στις βασικές του αρχές και η αντικοινωνική του φύση προκαλούν έντονο προβληματισμό και απογοήτευση.

Στην ουσία ανακοινώθηκε η καθολική απελευθέρωση των πλειστηριασμών, με περιορισμένη μόνο προστασία της κύριας κατοικίας, καθώς η ευεργετική για την πλειοψηφία των δανειοληπτών απαγόρευση πλειστηριασμών όλων των ακινήτων για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ σε τράπεζες καταργείται.

Τι σημαίνει αυτό. Η άνευ εξαιρέσεων έκθεση στον κίνδυνο πλειστηριασμού έναντι εξευτελιστικών τιμημάτων ακινήτων, όπως εξοχικές κατοικίες, οικόπεδα, καταστήματα που αποφέρουν ενδεχομένως κάποιο εισόδημα, επαγγελματικές στέγες αυτοαπασχολουμένων ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βιοτεχνιών. Και όλα αυτά ενώ δεν έχουν εκλείψει, αντίθετα έχουν επιδεινωθεί, οι συνθήκες υπό τις οποίες αρχικά νομοθετήθηκε η προστασία αυτή το 2008.

Άλλωστε, πως μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν η όλη υπόθεση αποτελεί προϊόν μιας σικέ διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και τρόικας, από την οποία αφενός έλειπαν οι ενώσεις καταναλωτών, αφετέρου δεν λήφθηκε υπόψη το αίτημα του συνόλου σχεδόν των κοινωνικών, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων για τριετή αναστολή πλειστηριασμών με το ισχύον καθεστώς.

Το τρίμηνο γαϊτανάκι της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης αποτελεί πρόσχημα και είναι απαράδεκτο να δεχόμαστε ότι οι επί 3 μήνες συζητήσεις απέφεραν το απλοϊκό, σχεδόν αστείο νομοσχέδιο που περιέχει την προ-αποφασισμένη άρση των πλειστηριασμών.

Για να σώσουν τα προσχήματα, σε ένα χοντροκομμένο επικοινωνιακό παιχνίδι, ανακοίνωσαν την δήθεν προστασία της κύριας κατοικίας των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας. Οι εμπνευστές του σχεδίου που ανακοινώθηκε φαίνεται ότι είναι τελείως αποκομμένοι από την πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη αφενός το κόστος αξιοπρεπούς διαβίωσης του νοικοκυριού και αφετέρου οι εξωπραγματικές, για τα δεδομένα της αγοράς, αντικειμενικές αξίες των κατοικιών.

Τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν είναι λογιστικοί αριθμοί και επινοήσεις μικρονόων ανθρώπων χωρίς ίχνος αντικειμενικής οικονομικής ανάλυσης της σημερινής πραγματικότητας.

Στο πρόχειρο καθ’ υπαγόρευση της τρόικας σχέδιο, δεν διευκρινίζεται

1. αν θα προστατεύεται η μοναδική κατοικία του οφειλέτη ανεξαρτήτως της φύσης της οφειλής (επαγγελματικό, στεγαστικό ή άλλο δάνειο)
2. Τι πρόκειται να γίνει με τους τόκους των οφειλών κατά τη διάρκεια της \”προστασίας\”, θα εκτοκίζονται οι οφειλές φορτώνοντας με υπέρογκους τόκους ιδίως τα προϊόντα καταναλωτικής πίστης,
3. Πως θα ελέγχονται οι προϋποθέσεις πλήρωσης των κριτηρίων ένταξης στην \”προστασία\” και με τον κίνδυνο επίσπευσης μαζικών πλειστηριασμών από τις τράπεζες να επικρέμεται στα κεφάλια των οφειλετών αναγκάζοντας τους να προσφεύγουν σε πολυέξοδες ανακοπές και αιτήσεις αναστολής στα δικαστήρια.

Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης κάνει έκκληση σε όλους τους βουλευτές έστω την ύστατη στιγμή να καταψηφίσουν το αντικοινωνικό νομοσχέδιο και να δώσουν κουράγιο στην χειμαζόμενη κοινωνία να συνεχίσει τον αγώνα της για την ανόρθωση της οικονομίας και την σωτηρία της πατρίδας. Ας σταθούν για μια και μοναδική φορά στο πλευρό της κοινωνίας και όχι απέναντι της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook