Με την ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς που παρουσιάζεται με υψηλή παραγωγή στην Ισπανία και πολύ χαμηλή στην Ελλάδα και στην Κρητη, ο ορίζοντας για τις εξελίξεις στις τιμές παραγωγού φαίνεται να καλύπτεται απο σύννεφα περίεργων φημολογιών και ατεκμηρίωτων εκτιμήσεων.

Έτσι, η διαφαινόμενη πολύ μεγάλη μείωση της ελαιοπαραγωγής της Ελλάδας και της Κρήτης, φαίνεται να προκαλεί αναταράξεις στην αγορά και φημολογίες για εισαγωγές Ισπανικών ελαιολάδων στην Ελλάδα και στην Κρήτη που όμως κανείς δεν τις επιβεβαιώνει επίσημα.

Απο την άλλη πλευρά, αντιφατικές εκτιμήσεις για την παραγωγή της Ισπανίας που αναιρούν η μια την άλλη, προκαλούν μεγάλη σύγχυση και αγωνία για τις εξελίξεις στις τιμές. 
Πάντως, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 16-12-13 που δημοσιεύεται στην Ιστοσελίδα www.sedik.gr οι τιμές για ελαιόλαδο 0,3ο οξύτητα τελευταία παρουσιάζουν σημάδια ανόδου στην Κρήτη και καθόδου στην Ισπανία.
Έτσι, στην Κρητη κυμαίνονται από 2,40-2,60 €/κιλό, στην Πελοπόννησο από 2,40 έως 2,60€/κιλο ενώ και στην Κύπρο ανέβηκαν από 2,30 που ήταν στα τέλη Οκτώβριου στα 2,50€/κιλο. 
Ωστόσο κατά διάφορες πληροφορίες καλά ελαιόλαδα σε μεγάλες ποσότητες πληρώνονται στην Κρήτη και Πελοπόννησο 2,70 -2,80€/κιλό
Στην Ισπανία την εβδομάδα 5-11 Δεκέμβριοι η μέση τιμή για έξτρα παρθένο κυμάνθηκε στα 2.09 €/κιλό , ενώ η μέγιστη που αφορά πολύ καλά ελαιόλαδα νέας σοδειάς, έφτασε, στα 243 €/κιλό!! 
Στην Ιταλία, την ίδια εβδομάδα, η μέση τιμή για το έξτρα αυξήθηκε στα 2,81 €/κιλό, για το κοινό Παρθένο παρέμεινε στα 2,20 και για το λαμπάντα 1,80€/κιλό, ενώ για τα ΠΟΠ /ΠΓΕ κυμάνθηκε μεταξύ 3,45-9,50 €/κιλό
\"\"

Οι κίνδυνοι με τις εισαγωγές και οι αντιφατικές εκτιμήσεις

Πάντως, σε ότι αφορά τις εισαγωγές Ισπανικών ελαιόλαδων, δεν είναι γνωστό, αν αυτοί που μπορεί να τις σχεδιάζουν, γνωρίζουν ότι, ναι μεν μπορούν να τις κάνουν νόμιμα, δεν μπορούν όμως να τις αξιοποιήσουν στην Ελληνική αγορά χωρίς άκρως επικίνδυνες παράνομες διαδικασίες. Γιατί αν σκοπεύουν να τυποποιήσουν το εισαγόμενο ελαιόλαδο, όχι ασφαλώς ως Ισπανικό αλλά με ελληνικές ετικέτες, διαπράττουν σοβαρές παραβάσεις Κοινοτικών κανονισμών και της Εθνικής νομοθεσίας, ενώ αν πάλι σκοπεύουν να το μεταπουλήσουν ως χύμα, σίγουρα δεν θα μπορούν να παραπλανήσουν εύκολα τους έμπειρους αγοραστές απο την Ιταλία! 
Απο την άλλη πλευρά εκτιμήσεις απο κρατικούς και ιδιωτικούς φορεις για την παραγωγή της Ισπανίας , που συνεχώς αναθεωρούνται και αντιφάσκουν μεταξύ τους, δημιουργούν ένα τοπίο αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στις τιμές παραγωγού και στην Ισπανία αλλά και στην Ιταλία και Ελλάδα.
Πράγματι, η παραγωγή της Ισπανίας που αρχικά, στα μέσα του θέρους, εκτιμήθηκε απο Ισπανικές Οργανώσεις σε 1.300.000 τόνους, αργότερα στις αρχές Οκτωβρίου, απο το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου αυξήθηκε σε 1.500.000 τόνους. Στην συνέχεια στις 20 Οκτώβριου η Εταιρεία GEA Westfalia (κατασκευάστρια εξοπλισμού ελαιουργείων) με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων της την μείωσε σε 1.350.000 τόνους, ενώ λίγο αργότερα το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας την ανέβασε σε 1.615.000 τόνους και πριν μερικές ημέρες (18 Νοεμβρίου) η Οργάνωσης Νέων Αγροτών της Σεβίλλης (Asaja Sevilla) την κατέβασε με ανακοίνωση της σε 1.500.000 τόνους. 
Έτσι, σύμφωνα με τις διάφορες εκτιμήσεις η παραγωγή της Ισπανίας μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 1.300.000 έως 1.611.000 τόνους, γεγονός που δημιουργεί τεράστια σύγχυση αφού η διάφορα των 300.000 τόνων που υπερβαίνει κατά πολύ την παραγωγή της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική.

Λήγει η συγκομιδή με καλές αποδόσεις αλλα όχι καλή ποιότητα

Ενώ, συγκομιδή της φτωχής φετινής σοδειάς στην Ελλάδα και στην Κρητη προχωρεί προς το τέλος της με μερικά ελαιοτριβεία να έχουν ήδη κλείσει και κάποια άλλά να ετοιμαζονται, στην Ισπανία η συγκομιδη της πλουσιας σοδειας φαινεται να βρισκεται στην κορυφωση της. 
Όπως αναμενοταν, οι αποδοσεις στην Κρητη, λογω της μειωμενης παραγωγής, ηταν αρκετα καλές και κυμανθηακν από 3,5/1 στην Σητεία, πλατανο, μεχρι 4-5/1 στο Κολυμβαρι, Αποκορωνα,, περαμα, Θραψανο, Πεζά, Ζακρο.
Η ποιοτητα όμως, όπως αναμενοταν, δυστυχώς δεν ηταν καλή και οι οξυτητες κυμανθηκαν κατά μ.ο. από 0,48 (Κολυμβαρι) μεχρι 0,5-0,6 Αποκορωνα, Θραψανο, 0,7-0,8 ( Περαμα, Πεζά) και 1,2 στην Ζακρο. Οι ποσοτητες που παραχθηκαν ηταν κατά ελαιοτριβείο ηταν πολύ μικρες και κυμανθηκαν από 10-70 τονους στα πλείστα από αυτά και σε πολύ λιγα από 120-150 τονους

Δρ Νίκος Μιχελάκης
Εκτελεστικός Διευθυντής ΣΕΔΗΚ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook