Σχέδιο δολιοφθοράς σιδηροδρομικών γραμμών στις Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργαζόταν η Αλ Κάιντα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας, οι οποίες μελέτησαν τα στοιχεία που συλλέγησαν από το κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, η Αλ Κάιντα «σκόπευε να προκαλέσει τον εκτροχιασμό τρένων, σαμποτάροντας τις σιδηροδρομικές γραμμές, ώστε αυτά να πέσουν σε κοιλάδα ή από μια γέφυρα».

Οπως δήλωσε πάντως ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ματ Τσάντλερ, την Πέμπτη εστάλη ειδοποίηση στις ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές αρχές της χώρας, με την επισήμανση ότι μια τέτοια πληροφορία «είναι συχνά παραπλανητική ή ανακριβής λόγω των γρήγορων εξελίξεων και μπορεί να αλλάξει».

Επίσης, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Μεταφορών Τζον Πίστολ τόνισε ενώπιον του Κογκρέσου ότι «δεν υπάρχει, αυτήν την στιγμή, συγκεκριμένη απειλή για το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς» στις ΗΠΑ.

Κατά τους Αμερικανούς, το σχέδιο άρχισε να σχεδιάζεται τον Φεβρουάριο του 2010, θα εκτελείτο την 11η Σεπτεμβρίου 2011, αλλά δεν μπήκε ποτέ στην τελική του φάση. Οι αμερικανικές αρχές αναφέρουν, επίσης, ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποιες σιδηροδρομικές γραμμές, δηλαδή ποιες πόλεις, ήταν στο στόχαστρο της οργάνωσης.

Στοιχεία που συλλέγησαν από το κτιριακό συγκρότημα στο Αμποταμπάντ δείχνουν, ακόμη, το «ενδιαφέρον» του τρομοκρατικού δικτύου για επιθέσεις στην Ουάσινγκτον, στη Νέα Υόρκη, στο Λος Αντζελες και στο Σικάγο, σε σημαντικές ημερομηνίες, όπως η 4η Ιουλίου και τα Χριστούγεννα.

«Ηταν αναμενόμενο ότι θα βρίσκαμε τέτοιες πληροφορίες στο σπίτι του πλέον καταζητούμενου τρομοκράτη στον κόσμο» δήλωσε στο CNN αμερικανός αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook