Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται ως ο μεγαλύτερος δωρητής παγκοσμίως επενδύοντας 50,6 δισεκατομμύρια αναπτυξιακής βοήθειας σε τρίτες χώρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κονδυλίων αυτών διατίθεται σε χώρες της περιφέρειάς της και σε χώρες της ανατολικής και νοτίου Αφρικής. 
Την ίδια ώρα, όμως, στο εσωτερικό της, και ειδικά στον νότο, αυξάνονται φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, εξαιτίας της ύφεσης. Είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Ένωση να χτίσει ταυτόχρονα τους αναπτυξιακούς της πυλώνες τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό της;
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη, Αλεξάντερ Πόλακ, μιλώντας στο ηλεκτρονικό περιοδικό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων,«Muteline», είναι σαφής: «Οι αναπτυξιακές προκλήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι οι ίδιες, ούτε στο πεδίο εφαρμογής τους, ούτε ως προς τα αίτια, ούτε ως προς την έκτασή τους. Είναι ωστόσο διασυνδεδεμένες, καθώς επενδύοντας στην αρωγή εκτός συνόρων, θα επωφεληθεί και η ίδια η Ευρώπη. Γι αυτόν τον λόγο οι δύο αυτές προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα».
Όσον αφορά το εσωτερικό της ΕΕ, η Κομισιόν παραδέχεται πως έχει πλήρη επίγνωση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που έχουν να αντιμετωπίσουν οι περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ.
«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ευρώπη είναι ανησυχητικές, οδηγώντας έναν στους τέσσερις Ευρωπαίους στα πρόθυρα του κινδύνου της φτώχειας ή του αποκλεισμού» επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Ωστόσο, τονίζει πως «η Ευρώπη είναι μέρος της λύσης και δεν φείδεται προσπαθειών ούτως ώστε να βοηθήσει στην επιστροφή στην ανάπτυξη και την απασχόληση, δίνοντας στους λαούς ελπίδα και προοπτική».
«Η ΕΕ πραγματοποιεί μία θεμελιώδη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι αποταμιεύσεις των πολιτών, βελτιώνοντας παράλληλα τον τρόπο συνεργασίας των κυβερνήσεων και έχει κινητοποιήσει περισσότερα από 700δισεκατομμύρια ευρώ για να τραβήξει από το χείλος του γκρεμού τις χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση, η μεγαλύτερη προσπάθεια σταθεροποίησης μεταξύ κρατών, διαχρονικά» λέει και προσθέτει: «Ακόμα και αν είμαστε μακριά από το να πούμε ότι η κρίση τελείωσε, βλέπουμε μία αχνή, αλλά ενθαρρυντική επιστροφή στην ανάπτυξη» υπογραμμίζει.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο κ. Πόλακ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για 0,6% ανάπτυξη μέσα στο 2014, καθώς το ποσοστό αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντιστοίχηση με τις ευρωπαϊκές οικονομικές προβλέψεις.
[…]Ενόψει της επικαιροποίησης των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας (Millenium Development Goals) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο μετά το 2015, οι ζυμώσεις για τη διαμόρφωση της νέας ατζέντας, συνεχίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα συνεχίζεται να ασκείται έντονη κριτική για την αποτελεσματικότητα της επίτευξης των στόχων. Όλα αυτά ως τη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την ανάπτυξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν και θα υιοθετηθεί η τελική παγκόσμια συμφωνία για την μετά το 2015 περίοδο με βασικό στόχο «μια αξιοπρεπή ζωή για όλους», όπου κι αν βρίσκονται. 
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο:
– 83% των ευρωπαίων πιστεύουν ότι είναι σημαντική η βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες
– 7 στους 10 πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει θετική επιρροή στους πολίτες της ΕΕ
– 2 στους 3 πιστεύουν ότι η καταπολέμηση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες θα έπρεπε να είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ
– 6 στους 10 πιστεύουν ότι η αρωγή προς τις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αυξηθεί, παρά τα οικονομικά προβλήματα της ΕΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook