Από εξετάσεις…ιδεολογίας θα πρέπει να περάσεουν οι Κινέζοι δημοσιογράφοι στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς, αν θέλουν να διατηρήσουν τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες, σε άλλο ένα παράδειγμα της αύξησης του ελέγχου που ασκεί στα μέσα ενημέρωσης το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Είναι η πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να δώσουν μαζικά τέτοιες εξετάσεις, επισήμαναν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η εξέταση θα βασιστεί σ\’ ένα εγχειρίδιο 700 σελίδων το οποίο πωλείται στα βιβλιοπωλεία. Το εγχειρίδιο περιέχει οδηγίες όπως \”δεν επιτρέπεται επ\’ ουδενί δημοσιευμένα ρεπορτάζ να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε σχόλια αντιβαίνουν στην κομματική γραμμή\” και \”η σχέση ανάμεσα στο κόμμα και τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης είναι σχέση καθοδηγητή και καθοδηγουμένου\”.

Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να εκπαιδευθούν τουλάχιστον 18 ώρες σε θέματα που περιλαμβάνουν τις μαρξιστικές ειδησεογραφικές αξίες και το σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά, καθώς και στη δημοσιογραφική δεοντολογία, πριν συμμετάσχουν στην εξέταση που θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο.

Οι δημοσιογράφοι που θα αποτύχουν στην εξέταση θα πρέπει να υποβληθούν και πάλι σ\’ αυτή, αφού επανεκπαιδευθούν. Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στους δημοσιογράφους που θα αρνηθούν να δώσουν τις εξετάσεις.

Πάντως οι δημοσιογράφοι δεν έχουν αμφιβολίες για το στόχο της εξέτασης.

\”Ο στόχος αυτού του είδους του ελέγχου είναι απλώς να σε εξουθενώσει, να σε κάνει να αισθάνεσαι πως ο πολιτικός έλεγχος είναι αναπόδραστος\”, είπε ένας δημοσιογράφος εφημερίδας στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη νότια πόλη Γκουανγκζού.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook