Σήμερα παρελήφθη το ταχύπλοο σκάφος, Περιπολικό Λιμενικού Σώματος ΠΛΣ 1005, το οποίο θα ενισχύσει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου στη φύλαξη των νοτίων ακτών του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα, όπου αντιμετωπίζεται η πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης καθώς και η διάπραξη άλλων έκνομων δραστηριοτήτων.

Η προμήθεια του εν λόγω σκάφους υλοποιήθηκε μετά από διαγωνιστική διαδικασία, ενταγμένη στο κοινοτικό πρόγραμμα «Διασυνοριακή Συνεργασία Ελλάδα- Κύπρος, 2007-2013».

Έχει κατασκευασθεί εξ’ ολοκλήρου σε ναυπηγεία της Ελλάδας, με τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες των ελληνικών θαλασσών και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα που προσεγγίζει τους 70 κόμβους.

Πρόκειται για σκάφος σύγχρονης και δοκιμασμένης σχεδίασης, με εξελιγμένα όργανα πλοήγησης και εξοπλισμό, ενώ οι περισσότερες λειτουργίες του μπορούν να πραγματοποιούνται από τη θέση του χειριστή, διευκολύνοντας, έτσι, το πλήρωμα του σκάφους, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Το ΠΛΣ 1005 έχει μήκος 10,80 μ. και δύο κινητήρες ιπποδύναμης 350HP έκαστος, έχει τη δυνατότητα να εκτελεί αποστολές, με επιχειρησιακό όφελος τη μείωση του χρόνου αντίδρασης σε κάθε περιστατικό και αυτονομία τα 250 ν.μ.

Πέραν των απαραίτητων οργάνων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την επίβλεψη της λειτουργίας του σκάφους, έχουν τοποθετηθεί τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά ναυτιλιακά βοηθήματα (radar, GPS, Plotter, Βυθόμετρο, AIS), των οποίων τα δεδομένα απεικονίζονται σε οθόνες ναυτικού τύπου.

Η μεταφορά του σκάφους και των ανδρών του λιμενικού σώματος ήταν χορηγία των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook