Ψηφίστηκε από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές το νομοσχέδιο «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις». Στα ύψη η αντιπαράθεση, μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και των κομμάτων της αριστεράς.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης, καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει, αν δεν γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις.

Επανέφερε τις ρυθμίσεις για τις ΠΑΕ ο Στουρνάρας

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε παράλληλα ότι επαναφέρει τις αποσυρθείσες διατάξεις για τις ΠΑΕ.
Υπενθυμίζεται πως οι διατάξεις του άρθρου 11 του νομοσχεδίου είχαν αποσυρθεί το πρωί μετά τις ενστάσεις των κομμάτων.
«Επαναφέρω το άρθρο 11, χαίρομαι που καταλάβατε το λάθος σας. Eίναι προς το δημόσιο συμφέρον, το να εκχωρούν οι ΠΑΕ στο Δημόσιο το δικαίωμα να εισπράττουν. Η επιχειρηματολογία έγινε δεκτή, μου ζητήθηκε να την επαναφέρω και την επαναφέρω», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι σε περιπτώσεις ειδικής εκκαθάρισης Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών που δεν διαθέτουν κινητή ή ακίνητη περιουσία, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο, είναι δυνατόν, κατόπιν αίτησης του εκκαθαριστή, η οποία γίνεται δεκτή με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, το Δημόσιο να αποδέχεται την εκχώρηση των απαιτήσεων, από σύμβαση ή αδικοπραξία, εφόσον αυτές έχουν αναγνωρισθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Στα ύψη η αντιπαράθεση Χατζηδάκη – αντιπολίτευσης

Προηγήθηκε σφοδρή αντιπαράθεση, με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να κάνει λόγο για αμηχανία και ιδεολογική σύγχυση της Αριστεράς και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ψεύδεται και ότι αφήνει εντελώς απροστάτευτα τα φτωχά νοικοκυριά και τα μεσαία στρώματα.
«Υπάρχει ιδεολογικό βέρτιγκο από την Αριστερά. Η αντιπολίτευση έχει αυτοκτονικό σύνδρομο. Δεν περίμενα να υπερασπίζεστε τα βόρεια προάστια», ήταν μερικές από τις αναφορές του κ. Χατζηδάκη που πυροδότησαν το κλίμα.
«Λαϊκίζετε, υβρίζετε, ρίχνετε λάσπη στην Αριστερά», του αντέτειναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα, όλοι οι εισηγητές της ήσσονος αντιπολίτευσης ζήτησαν τροποποιήσεις ως προς τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, προτείνοντας να αυξηθεί το πλαφόν, τόσο του οικογενειακού εισοδήματος, όσο και των καταθέσεων αλλά και των τετραγωνικών μέτρων.
Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ επανέλαβε τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του νομοσχεδίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, καθώς -όπως είπε- βαφτίζει επιτυχία ένα μόρφωμα που είναι η ταφόπλακα στις ακίνητες περιουσίες των Ελλήνων. «Δεν θα γλιτώσει κανένας από το πλιάτσικο που γίνεται. Καταψηφίζουμε και στο σύνολο και κατ’ άρθρο το νομοσχέδιο, εξαιρώντας το ΦΠΑ στην εστίαση», κατέληξε ο κ. Κουίκ.
«Ψηφίζετε νόμους εκτρώματα υπέρ των τραπεζιτών, που εξακολουθούν να παρανομούν και να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, την ώρα που ένας στους επτά Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο κατ εντολής της τρόικας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, ενώ έμφαση έδωσε στα κόκκινα δάνεια, τονίζοντας ότι οι τράπεζες τα ξεπουλάνε στο 10% της αξίας τους.
Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη προειδοποίησε ότι αν δεν γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές, το κόμμα της θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί δεν προστατεύει, αλλά διαλύει την ελληνική κοινωνία, αφήνοντάς την έκθετη στους πλειστηριασμούς.
Η ειδική Αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για άγριο νομοσχέδιο που χτυπά με βαρβαρότητα τα λαϊκά νοικοκυριά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα όταν μιλά για ένα χρόνο παράταση στο πάγωμα των πλειστηριασμών.
«Αντίθετα από αυτά που λέτε η 1/1/2014 είναι η έναρξη των πλειστηριασμών. Βγαίνει στο σφυρί η πρώτη κατοικία του κάθε πολίτη, όταν η αντικειμενική αξία του ακινήτου, την οποία ορίσατε στις 200.000 ευρώ, θα την ξεπερνά έστω και κατά ένα ευρώ. Πρέπει να είναι τυχερός να έχει σωρευτικά τις προϋποθέσεις που βάζετε. Αυτό που παρέχεται είναι περαιτέρω προστασία στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο για να μαζέψει τα ακίνητα του κόσμου», είπε η κ. Μανωλάκου.
Ο Μάρκος Μπόλαρης, εκπρόσωπος από πλευράς των ανεξάρτητων βουλευτών κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το πλαφόν των 200.000 ευρώ που βάζει στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, στην ουσία αφήνει εκτεθειμένους τους άνεργους, τους φτωχούς, τους μικρομεσαίους και τους μικροεπαγγελματίες.
Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου καλύπτουν το 90% των δανειοληπτών, προσθέτοντας ότι «αναμφισβήτητα η Ελλάδα έχει και θα εξακολουθήσει να έχει το ισχυρότερο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας τους σε όλη την Ευρώπη».
«Αν βρείτε άλλη χώρα που να έχει πληρέστερο σύστημα από αυτό που εμείς σήμερα υιοθετούμε να μας το φέρετε να το αλλάξουμε», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook