Ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ και διατελέσας Πρόεδρος της Εξεταστικής για τη Siemens Σήφης Βαλυράκης, με επιστολή που έστειλε την Τετάρτη 4 Μαΐου στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να πέσει άπλετο φως και να επιτευχθεί η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και είναι επιτακτική η ανάγκη καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς σημειώνοντας, ότι καθήκον της Βουλής είναι η χωρίς χρονοτριβή συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξάλειψης του αξιόποινου για τις πράξεις που τελέσθηκαν μετά το Σεπτέμβριο του 2007.

Ο Σ. Βαλυράκης τόνισε ότι σήμερα πλανάται η εντύπωση στην κοινή γνώμη, ότι παραμένουν ατιμώρητοι οι παρανομήσαντες ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι, υπογραμμίζοντας ότι έτσι κλονίζεται η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού απέναντι στο πολιτικό σύστημα και στη Δικαιοσύνη.

Επισήμανε, επίσης, ότι:

• Οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίσθηκαν την υπόθεση, αν και προέκυπταν στοιχεία εμπλοκής μελών Κυβερνήσεων δεν απέστειλαν όπως είχαν υποχρέωση, «αμελλητί» το φάκελο στη Βουλή αλλά αντίθετα, λειτούργησαν στο πλαίσιο της συγκάλυψης των ευθυνών, τόσο των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων όσο και των στελεχών της μητρικής εταιρείας Siemens.

• Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου το 2005, η τότε πλειοψηφία της Βουλής παρά τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης, αρνήθηκε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης ενώ το αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής στις 8 Μαΐου 2009 είχε ως αποτέλεσμα να αρθεί το αξιόποινο για πράξεις που είχαν τελεσθεί πριν το 2007.

• Οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίζονται έως σήμερα την υπόθεση Siemens, παρά την άσκηση ποινικής δίωξης για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης από υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας από τις 7 Σεπτεμβρίου 2010, δεν έχουν προχωρήσει στο έργο τους αν και η Εξεταστική Επιτροπή, με σχετική επιστολή της προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, είχε παρακαλέσει για την επιτάχυνση και την κατά προτεραιότητα διερεύνηση της υπόθεσης.

Η επιστολή Βαλυράκη, γίνεται μία ημέρα μετά τον προγραμματισμό της συζήτησης του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής – με τέσσερις μήνες καθυστέρηση- την Παρασκευή 13 Μαΐου.

Η συζήτηση θα γίνει μετά από σχετικό αίτημα που είχαν υποβάλλει 84 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πριν από ένα μήνα περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας εισηγείτο την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών επτά πολιτικών προσώπων από ΝΔ και πέντε από το ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook