Για μια χαμένη 10ετία τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα, εξαιτίας της μακράς και σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε, κάνει λόγο ο Guardian, σε μια ετήσια αποτίμηση των συνθηκών εντός της ΕΕ.

Ο συντάκτης του άρθρου, Ιαν Τρέινορ, ξεκινά την ανάλυσή του από την περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνοντας πως «τέσσερα χρόνια μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην Ελλάδα, καθώς οδήγησε σε μια κρίση χρέους την Ευρώπη, αποδεικνύεται πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η λιτότητα ήταν η κύρια απάντηση και ήταν άγρια».

Και συνεχίζει ο αναλυτής του Guardian: «Η ζώνη του ευρώ είναι βυθισμένη στη στασιμότητα, και στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παραμένει 3 % κάτω από τα επίπεδα του 2008. Η ανάπτυξη είναι τόσο αναιμική που θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2021 για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του ΑΕΠ του 2008.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών , η ζώνη του ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια χαμένη δεκαετία . Τα ποσοστά ανεργίας των νέων είναι καταστροφικά , περισσότερο από το 50 % στην Ελλάδα , την Ισπανία και την Κροατία, συνήθως γύρω στο 25 % γύρω από μεγάλα τμήματα της Ευρώπης» καταλήγει ο Τρέινορ.

«Έπειτα από τέσσερα δύσκολα χρόνια, η απάντηση της Ευρώπης ήταν η πρόσφατη τραπεζική ενοποίηση. Ωστόσο το πολιτικό κόστος ενδέχεται να διαφανεί στις επικείμενες Ευρωεκλογές» τονίζει.

Όπως σημειώνει ο Guardian, από την Αγγλία έως την Ελλάδα αναπτύσσεται έντονα ο ευρωσκεπτικισμός που μπορεί να δηλωθεί στις εκλογές του Μαΐου, με ότι αυτό σημαίνει για τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook