Το Δήμαρχο Γόρτυνας, Νίκο Σχοιναράκη επισκέφτηκε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας, προκειμένου να συζητήσουν για τη διοργάνωση ενός Διεθνές Συνεδρίου στη Γόρτυνα, το οποίο θα έχει ως θέμα τον Κώδικα της Αρχαίας Γόρτυνας ("Δωδεκάδελτος"), όπου συναντάται η πρώτη επίσημη καταγραφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρώην Υπουργός, παρουσίασε στον κ. Σχοιναράκη το σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνει η ατζέντα του συνεδρίου, το οποίο εκτιμάται πως θα υλοποιηθεί στα μέσα της άνοιξης και θα προσκληθούν σε αυτό καταξιωμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Κατόπιν ο κ. Σούρλας επισκέφτηκε τους χώρους όπου δύναται να φιλοξενηθούν οι δραστηριότητες του συνεδρίου και φυσικά τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, για να δει και να θαυμάσει τη Μεγάλη Επιγραφή.

Ο κ. Σχοιναράκης εξέφρασε στον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τις ευχαριστίες του για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πολίτευμα και την ευνομία της αρχαίας Γόρτυνας.

"Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον κ. Σούρλα για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτού του συνεδρίου. Η Επιγραφή της Γόρτυνας μας έδωσε πλήρη στοιχεία για τις νομοθετικές διατάξεις αστικού, οικογενειακού, κληρονομικού δικαίου και πολιτικής δικονομίας.

Το συνέδριο αυτό, που θα συνδιοργανώσουμε μαζί με τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Περιφέρεια Κρήτης, θα παρουσιάσει την προσφορά της αρχαίας Γόρτυνας στον παγκόσμιο πολιτισμό και συνάμα θα αναδείξει την περιοχή μας, καθώς θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Το πολίτευμα και η ευνομία της αρχαίας Γόρτυνας αποτελούν φωτεινό φάρο για όλους μας." ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γόρτυνας.

Η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί αρχές του νέου έτους και εκτός από το δήμο Γόρτυνας και τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνδιοργανωτές θα είναι ακόμη η Περιφέρεια Κρήτης κι ο Διεθνής Οργανισμός Ευρωπαϊκού Δικαίου.