Υλικά

• 1 γαλοπούλα, περίπου 5,5 κιλών
• 120 γρ. μέλι θυμαρίσιο
• 3 φύλλα δάφνης
• 30 γρ. θυμάρι
• 2-3 κλαράκια δενδρολίβανο
• 15 τεμ. μοσχοκάρφια (γαρύφαλλο)
• 15 τεμ. μπαχάρι σε κόκκους (σπασμένο)
• 80 γρ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους (σπασμένο)
• 4 κ. σούπας χούμελη
• 120 γρ. αλάτι
• 6 λίτρα νερό
• 120 ml. λευκό ξηρό κρασί
• 2 κ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε κατσαρόλα 1 λίτρο νερό, το μέλι, το αλάτι και όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά της ώρας. Στη συνέχεια το αδειάζουμε σε μια μεγάλη μπασίνα (λεκάνη) και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό (5lt) και την χούμελη. Το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει εντελώς και τότε μόνο βάζουμε μέσα στη μαρινάδα τη γαλοπούλα.

Φροντίζουμε να βάλουμε από πάνω κάτι βαρύ ούτως ώστε να κρατήσει τη γαλοπούλα, ολόκληρη μέσα στη μαρινάδα.

Σκεπάζουμε τη λεκάνη από πάνω με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 24 ώρες ή στο ψυγείο για 2 μέρες. Μόλις περάσει ο χρόνος αναμονής, ξεπλένουμε με άφθονο νερό τη γαλοπούλα εσωτερικά και εξωτερικά. Τη σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί και τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε σχάρα με το στήθος προς τα κάτω.

Περιχύνουμε το ταψί με το κρασί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα και 45 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο, γυρίζουμε τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα επάνω, αλείφουμε με παρθένο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 230ο C για 1 ώρα και 45 λεπτά ακόμα, βρέχοντας τη με τα γλάσα της, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το αποτέλεσμα θα είναι μια εξαιρετικά ζουμερή γαλοπούλα, νόστιμη και πάρα πολύ τραγανή εξωτερικά.

• Ιδανική συνταγή, η οποία μπορεί να γίνει σκέτη όπως την παραθέτουμε παραπάνω ή με οποιαδήποτε γέμιση.