Με 152 «ναι», 141 «όχι» και 7 απόντες υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα υπερψηφίστηκε ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, έπειτα από την ονομαστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, στον απόηχο της καταψήφισης όλων των άρθρων από τον Βύρωνα Πολύδωρα και της διαγραφής του από την ΚΟ της ΝΔ.

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Ειδικότερα, μιλώντας για τους τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους, ανακοίνωσε ότι για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ (από 15.000 ευρώ που ισχύει για τις υπόλοιπες κατηγορίες), θα πληρώσουν ελάχιστη δόση 10% των μηνιαίων αποδοχών τους, αντί του 20% που θα πλήρωναν.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Θα πληρώνουν ελάχιστη δόση για το δάνειό τους στην τράπεζα ίσο με το 20% της τελευταίας ενήμερης δόσης, αντί 30% όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη του νομοσχεδίου.

Αργότερα ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στην ρύθμιση που αφορά στις καταβολές του 20%, ως ποσοστού της τελευταίας ενήμερης δόσης του δανείου συμπεριλαμβάνονται και οι έμποροι, όπως και οι έχοντες πτωχευτική ικανότητα.

Ο κ. Χατζηδάκης αποσαφήνισε δε, ότι εισοδηματικό κριτήριο αποτελεί το δηλωθέν και όχι το τεκμαρτό εισόδημα του δανειολήπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, που πίεσε για πολλές από αυτές τις αλλαγές, μέλλει να αποσυρθεί από το νομοσχέδιο και η επίμαχη παράγραφος του άρθρου για τα πρόστιμα για ληξιπρόθεσμα χρέη, κάτι πάντως που πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνουν, επιμένοντας ότι θα γίνουν διευκρινίσεις ή το πολύ βελτιώσεις…

Επίσης, σύμφωνα με άλλη τροποποίηση που προκάλεσε στο νομοσχέδιο για την αναστολή πλειστηριασμών και την προστασία των δανειοληπτών, ο υπουργός Ανάπτυξης «ειδικά οι οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα, δεν θα καταβάλλουν τίποτα», «αντί για άνεργοι με μηδενικό εισόδημα», όπως αναγράφονταν.

με πληροφορίες από real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook