Σε κλίμα συγκίνησης απονεμήθηκε το βραβείο μετά θάνατον στον 15χρονο Τηλέμαχο Τσιμιρίκα, ο οποίος ρίχτηκε στις φλόγες θυσιάζοντας τον εαυτό του προκειμένου να σώσει τα δύο μικρότερα αδέλφια του, όταν στο σπίτι τους ξέσπασε πυρκαγιά.

Από τα 46 βραβεία που απονεμήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, 20 Δεκεμβρίου, στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, το βραβείο που ξεχώρισε, ήταν αυτό του 15χρονου Τηλέμαχου που αυτοθυσιάστηκε για να σώσει τα αδέρφια του.

«Ένα βραβείο δεν μπορεί να μειώσει τον μεγάλο μας ψυχικό πόνο για την απώλεια του Τηλέμαχου και των παιδιών μας. Αλλά παρ\’όλα αυτά, αισθανόμαστε μεγάλη ευγνωμοσύνη που το ίδρυμα αυτό αναγνωρίζει τη θυσία!» είπε η μητέρα του Τηλέμαχου, Ειρήνη Τσιμιρίκα.

\"\"video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου του 2012 στο χωριό Μεσορόπη του Δήμου Παγγαίου Καβάλας. Οι γονείς του 15χρονου ήρωα, Γιώργος Τσιμιρίκας και η σύζυγος του Ειρήνη πήγαν με έξι από τα δέκα παιδιά τους στο σπίτι των παππούδων στο χωριό.

Μία ξυλόσομπα προκάλεσε την πυρκαγιά, καθώς μία σπίθα που ξέφυγε από τη αυτή στάθηκε η αιτία για να τυλιχτεί όλο το σπίτι στις φλόγες. Την πυρκαγιά αντελήφθησαν πρώτοι οι παππούδες, οι οποίοι μαζί με τους τραγικούς γονείς και τα τέσσερα από τα έξι παιδιά -ανάμεσα τους και ο 15χρονος Τηλέμαχος- κατάφεραν να βγούν από το φλεγόμενο σπίτι.

Γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι στο σπίτι είχαν εγκλωβιστεί ο πεντάχρονος Ανδρέας και ο εννιάχρονος Γεράσιμος. Τότε, ο μικρός Τηλέμαχος βούτηξε στις φλόγες και έχασε τη ζωή του ηρωικά στην προσπάθεια του να σώσει τα αδελφάκια του. Η είδηση του θανάτου των τριών ανηλίκων παιδιών και η αυτοθυσία του μικρού Τηλέμαχου είχε προκαλέσει πανελλήνια συγκίνηση.

Μετά τη βράβευση, η κυρία Ειρήνη Τσιμιρίκα αναφερόμενη στον γιο της Τηλέμαχο, είπε: «Είχε πλούσια καρδιά, είχε μεγάλη προσφορά στον άνθρωπο. Άριστος μαθητής. Είχε όραμα ο Τηλέμαχος».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook