Αποσύρθηκε το βασικό αγκάθι της κοινοβουλευτικής συζήτησης που προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών, δηλαδή η επιβολή «φοροπρόστιμου» 10% όταν οι φορολογούμενοι καθυστερήσουν την πληρωμή δόσης πέραν των δύο μηνών, διάστημα που κρίθηκε μικρό. Το απόγευμα του Σαββάτου, ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι το χρονικό διάστημα για την επιβολή προστίμου 10% στους φορολογούμενους που καθυστερούν την πληρωμή δόσεων επιμηκύνεται από τους δύο στους έξι μήνες.

Με τη νέα βελτίωση που διευρύνει το διάστημα μεταξύ λήξης προθεσμίας πληρωμής της δόσης στην εφορία και επιβολής προστίμου 10%, η κυβέρνηση επιχειρεί να κατευνάσει τους βουλευτές και να επιτύχει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς.

Στουρνάρας: Αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις

Το πρωί του Σαββάτου, λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία επί του σχεδίου νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής έδωσε διευκρινίσεις μετά τις επίμονες αντιδράσεις βουλευτών που ζητούσαν απόσυρση των διατάξεων για το δρακόντειο ποινολόγιο της Εφορίας που καθιερώνεται από τη νέα χρονιά.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις αποδίδοντάς τις σε προσπάθεια παραπληροφόρησης. Επέμεινε ότι το καινούριο καθεστώς του υπουργείου Οικονομικών είναι πιο ευνοϊκό από το ισχύον. Οπως επιχειρηματολόγησε ο κ. Στουρνάρας η επιβάρυνση των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μειώνεται από το 120% (που ισχύει σήμερα) σε ποσοστό 30% για καθυστέρηση δύο χρόνων.

Ο υπουργός των Οικονομικών διευκρίνισε ότι η επίμαχη διάταξη που προστέθηκε στο σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς είναι επανάληψη ισχύουσας ρύθμισης που έχει ήδη ψηφιστεί από τον περασμένο Ιούλιο. Χρειάστηκε να επαναληφθεί προκειμένου να γίνει πλήρης εναρμόνιση του καθεστώτος εισπράξεων του Δημοσίου, είπε ο κ. Στουρνάρας. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ανάλογη επιβάρυνση θα υφίσταται και το Δημόσιο για καθυστερήσεις επιστροφής οφειλών προς τους πολίτες.

Ο υπουργός των Οικονομικών διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο «σε βάρος εκείνου που έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook