Με ψήφους 152 «Ναι» και 141 «Όχι» ψηφίστηκε, από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο αναστέλλονται μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και δημιουργείται καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών. 

Την ονομαστική ψηφοφορία,που διεξήχθη στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και κατά τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. 

Νωρίτερα το Σάββατο υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). 

Οι 153 παρόντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν όλα τα άρθρα - με εξαίρεση τον Βύρωνα Πολύδωρα που τα καταψήφισε όλα, με συνέπεια και να διαγραφεί από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τον Απόστολο Κακλαμάνη που απουσίαζε λόγω ίωσης. 

Ωστόσο οι καυτές ρυθμίσεις για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τους πλειστηριασμούς των ακινήτων που ανήκουν σε «κόκκινους» δανειολήπτες, σε συνδυασμό με την πανσπερμία διατάξεων που προστέθηκαν στα δύο επίμαχα νομοσχέδια τα οποία στριμώχτηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις της Βουλής πριν από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, έφτασαν τον δικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό στα όρια της αντοχής του.

Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ κλυδωνίστηκαν από τις έντονες αντιδράσεις στελεχών τους, τα οποία εξεμάνησαν από την πληθώρα των άσχετων ρυθμίσεων που επιβάρυναν το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα από τις πολύμηνες διαβουλεύσεις και αντιπαραθέσεις που προηγήθηκαν τόσο με την τρόικα όσο και στο εσωτερικό των δύο κομμάτων.

Στην προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να καθαρίσει το πεδίο εν όψει της άφιξης της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου και να αφαιρέσει από τους εταίρους και δανειστές μας κάθε άλλοθι για νέες καθυστερήσεις, οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης υποχρεώθηκαν να υιοθετήσουν στα νομοσχέδια τροπολογίες για την εκπλήρωση προαπαιτούμενων, προκαλώντας τη μήνη βουλευτών από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση. 

Στο στόχαστρο των περισσοτέρων τέθηκε κυρίως η τροπολογία που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και καθιερώνει από την αρχή του νέου χρόνου νέο δρακόντειο ποινολόγιο για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, ορίζοντας ότι οι οφειλές φορολογουμένων, πέραν της τρέχουσας μηνιαίας προσαύξησης που τυγχάνουν, θα επιβαρύνονται έπειτα από δύο μήνες καθυστέρησης με επιπλέον πρόστιμο της τάξης του 10% που θα γίνεται 20% τον δεύτερο χρόνο και 30% τον τρίτο. Ετσι, παρά το modus vivendi που είχε επιτευχθεί από τις σημαντικές βελτιώσεις που έγιναν από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο υιοθέτησε πολλές από τις προτάσεις βουλευτών για την άρση αδικιών στον ΕΝΦΙΑ και την περαιτέρω προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων στο νομοθέτημα για τους πλειστηριασμούς, η συζήτηση των δύο νομοσχεδίων συνοδεύτηκε από την ένθεν κακείθεν οξεία κριτική.

protothema.gr