Η εφημερίδα New York Times τη χαρακτηρίζει ως την πιο επιτυχημένη ποιήτρια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τις περισσότερες πωλήσεις.

Η προηγούμενη συλλογή της «A Thousand Mornings» σε σκληρό εξώφυλλο έγινε best seller την περασμένη χρονιά, ενώ η συλλογή ποιημάτων «Dog Songs» έχει ήδη σκαρφαλώσει στη θέση «νούμερο 2» στην κατηγορία ποιημάτων του Amazon.

Η Mary Oliver έχει περάσει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή της μέσα στην ποίηση και με τη συντροφιά τουλάχιστον ενός σκύλου.

Ίσως αυτό να την οδήγησε στη συγγραφή της τελευταίας της δουλειάς «Dog Songs», που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Penguin Press, και περιλαμβάνει 35 ποιήματα και ένα δοκίμιο για τα σκυλιά που μοιράστηκαν τη ζωή τους μαζί με την ίδια.

Η 78χρονη ποιήτρια, που έχει κερδίσει το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου στις ΗΠΑ και το βραβείο Πούλιτζερ, μίλησε στην Dana Jennings και τους New York Times, και δήλωσε σαστισμένη με το γεγονός ότι τα ποιήματά της έχουν γίνει best-seller. «Αυτό δε μπορώ να το χωνέψω. Με συγκλονίζει» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, υπάρχει μια εξήγηση γιατί οι απλοί αναγνώστες θέλουν να αγοράζουν τα βιβλία της. «Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την ποίηση. Την καταλαβαίνουν. Δε χρειάζονται φανταχτερές δουλειές».

Σε ό,τι αφορά την αγάπη της για τα σκυλιά, που τη συνοδεύουν σχεδόν παντού και πάντα, μαζί με το σημειωματάριό της, η 78χρονη Mary Oliver λέει: «Είναι η τέλεια συντροφιά. Δεν μιλάνε».

Ο ποιητής και καθηγητής του πανεπιστημίου του New Hampshire David Rivard πιστεύει ότι η δημοτικότητα των ποιημάτων της σχετίζεται με το γεγονός ότι γράφει για τον εξωτερικό κόσμο. «Ως ποιήτρια της φύσης, η Oliver τροφοδοτεί την αγάπη των ανθρώπων γύρω από μια συγκεκριμένη ποιμαντική παράδοση στην ποίηση».

Γιατί όμως να γράψει κανείς ένα βιβλίο με… ποιήματα για σκύλους;

Όπως παραδέχτηκε η ίδια, η ιδέα για τη συλλογής «Dog Songs» ήταν του εκδότη και του ατζέντη της.

Κατά μία έννοια, τα ποιήματά της, με τη φιλανθρωπία και τη λυρική σαφήνειά τους, προσφέρουν το είδος της παρηγοριάς που δίνουν τα σκυλιά. «Νομίζω ότι είναι σύντροφοι με έναν τρόπο που οι άνθρωποι δεν είναι» συνέχισε η Mary Oliver.

«Στέκονται πάντα στο πλάι σου όταν είσαι λυπημένος. Και… μας θυμίζουν ότι και εμείς οι ίδιοι είμαστε επίσης… ζώα».

Και κατέληξε: «Όταν ένας σκύλος είναι χαρούμενος, αυξάνεται και η χαρά που νιώθουμε εμείς οι ίδιοι. Αυτό δεν είναι μικρό δώρο».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook