Μία έκρηξη μεθανίου και μια πυρκαγιά που ακολούθησε, χθες το βράδυ, στο ανθρακωρυχείο Κρουπίνσκι στο Σούσεκ της νότιας Πολωνίας, στάθηκαν αρκετά για να χάσουν τη ζωή τους δύο ανθρακωρύχοι και έξι άνθρωποι να παραμείνουν παγιδευμένοι στις στοές, μέχρι και αυτή τη στιγμή.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, ο καπνός και η φωτιά δυσχεραίνουν το έργο των συνεργείων διάσωσης, ενώ δύο διασώστες έχουν παγιδευτεί μαζί με τους τέσσερις ανθρακωρύχους. Ο διευθυντής του ανθρακωρυχείου, που ανήκει στην εταιρεία JSW, δήλωσε ότι έχει αποκατασταθεί η επαφή με τους έξι παγιδευμένους, αλλά δεν είναι γνωστή κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Δώδεκα ανθρακωρύχοι έχουν τραυματιστεί στο δυστύχημα και οκτώ νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα. Η έκρηξη σημειώθηκε χθες σε βάθος 900 μέτρων. Τριάντα δύο ανθρακωρύχοι συνολικά βρίσκονταν στη ζώνη της πυρκαγιάς.

Τα ατυχήματα είναι αρκετά συχνά στα ανθρακωρυχεία της Πολωνίας, η οποία εξαρτάται κατά τουλάχιστον 90% για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών από τον άνθρακα. Η κυβέρνηση της Πολωνίας επιδιώκει την είσοδο της JSW στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας τον Ιούνιο, αλλά έχει εμπλακεί σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με τα εργατικά συνδικάτα για το θέμα. Η εταιρεία απασχολεί περί τους 23.000 και η αξία της τοποθετείται στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook