Η εφορία θα «αγριέψει» μετά από τις γιορτές καθώς από το Νοέμβριο παρατηρείται κάμψη των φορολογικών εσόδων ειδικά των εισπράξεων από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Τον ίδιο μήνα αυξήθηκαν κατά ένα δισ. ευρώ περίπου τα ληξιπρόθεσμα χρέη πρός το δημόσιο ενώ το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να καλύψει μέρος των απωλειών από την αυξημένη ροή εσόδων (τελευταία δόση φόρου εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, δόσεις από ρυθμίσεις παλαιότερων οφειλών, απόδοση ΦΠΑ κλπ) μέχρι το τέλος του έτους.

Αμέσως μετά τις γιορτές θεωρείται βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθούν οι νέες διατάξεις και κυρίως η δυνατότητα που δίνεται στο δημόσιο για κατασχέσεις (μέρους καταθέσεων, ακόμη και μισθών) χωρίς προειδοποίηση.

Οι νέες ποινές για φοροφυγάδες αλλά και για όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους την εφορία περιλαμβάνονται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει αγώνα δρόμου προκειμένου τις επόμενες ημέρες να εισπράξει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας, τη δόση για το χαράτσι των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και φυσικά την τελευταία δόση για το φόρο εισοδήματος.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών θεσμοθέτησε με τροπολογία το καθεστώς των αποδείξεων που θα ισχύσει σε λίγες ημέρες με τον ερχομό του 2014 ενώ ο νέος νόμος που ψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

- Πρόστιμο 10% στο φόρο εισοδήματος - ακινήτων αν καθυστερήσει η πληρωμή του για 6 μήνες. Αν ο φόρος δεν πληρωθεί μέσα σε 1 έτος το πρόστιμο αυξάνεται σε 20% και σε 2 έτη σε 30%. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας μετά τις αντιδράσεις έκανε δεκτό να επιβάλλεται το πρόστιμο 10% όχι 2 μήνες μετά την πάροδο από την προθεσμία πληρωμής της οφειλής που αναφερόταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου αλλά 6 μήνες. Ομως, ο οφειλέτης εκτός του προστίμου 10%, 20% ή 30% θα επιβαρύνεται και με τόκους οι οποίοι τελικα θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και όχι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός.

- Χωρία καμία προειδοποίηση θα γίνονται κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, ενοικίων για οφειλές στο Δημόσιο. Η εφορία θα στέλνει προειδοποιητική επιστολή μόνο για κατασχέσεις ακινήτων.

- Επίσης, όποιος δεν πληρώσει τα χρέη του στην εφορία, μετά την πάροδο τριών μηνών θα του κοινοποιείται κατάσχεση και μετά από 1 έτος θα γίνεται πλειστηριασμός. Για να μην επιβληθεί πρόστιμο: Θα πρέπει ο οφειλέτης να μπει σε ρύθμιση χρεών.

Στο νόμο ορίζεται ρητά κατηγορηματικά ότι δεν γίνεται καμία εξαίρεση για πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας για χρέη σε Δήμους, Εφορία, Ασφαλιστικά ταμεία

Τι ισχύει για τις αποδείξεις

Εξάλλου, με άλλη διάταξη ξεκαθαρίζει εν μέρει το νέο καθεστώς των αποδείξεων που θα ισχύσει το 2014.

Ειδικότερα, όλοι οι φορολογούμενοι θα μαζεύουν αποδείξεις το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους (πραγματικό ή τεκμαρτό). Ανώτατο ετήσιο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν οι πολίτες είναι 10.500 €, ενώ μισθωτοί - συνταξιούχοι για να εξασφαλίσουν τη μείωση του φόρου έως 2.100 € υποχρεωτικά θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις.

Αντίθετα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες μαζεύοντας αποδείξεις δεν θα έχουν μείωση φόρου. Ομως όσοι μαζέψουν λιγότερες αποδείξεις τότε τους περιμένει πρόστιμο 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων.

Παράδειγμα αποδείξεων 2014

Έγγαμος μισθωτός με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 20.000 €. Ελάχιστο ποσό αποδείξεων: 2.000 € (20.000 € Χ 10%).

Αν συγκεντρώσει 1.500 €: Θα του επιβληθεί πρόστιμο 110 ευρώ (22% στη διαφορά των 500 €)

tovima.gr