Κόντρα στις γαλοπούλες, στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, τα στολισμένα δέντρα και τα ρεβεγιόν, για κάποιους ξημέρωσε μια συνηθισμένη μέρα. Είναι εκείνοι που με ένα καφέ στα γρήγορα και τη βιασύνη της καθημερινότητας, θα πάνε στη δουλειά για την καθιερωμένη βάρδια, όταν όλοι οι υπόλοιποι θα ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.

«Όλοι οι συνάδελφοι θα είναι στο καθήκον. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει πάρει άδεια», λέει ο Αντώνης Σταματόπουλος, ο πρόεδρος των –επιστρατευμένων από τον περασμένο Ιανουάριο- εργαζομένων του Μετρό.

Παρά τις σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, οι οδηγοί των συρμών, αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, διαβεβαιώνουν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μετακινούμενων. «Δρομολόγια θα υπάρχουν κάθε 10-12 λεπτά και θα κοιτάξουμε μήπως καθίσουμε και λίγο πιο αργά το Σάββατο, αφού θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά ως τις 11 το βράδυ», λέει ο κ. Σταματόπουλος.

Από το «μεροκάματο του τρόμου» τις ημέρες των γιορτών, θα λείψουν μόνο δύο εργαζόμενοι, καθώς εξακολουθούν να νοσηλεύονται μετά τα πρόσφατα εργατικά ατυχήματα.

«Ο ένας συνάδελφος, 32 χρονών, είναι ακόμη στην εντατική, αφού από την ηλεκτροπληξία έγινε ζημιά και σε ζωτικά όργανα. Πριν από λίγες ημέρες στο τέλος της βάρδιας, πήγε να κατεβάσει τους διακόπτες στο συρμό και τον χτύπησε το ρεύμα. Φανταστείτε να γινόταν αυτό, με 1.000 επιβάτες μέσα», υποστηρίζει ο κ. Σταματόπουλος, αναφερόμενος στο… 8ο ατύχημα ηλεκτροπληξίας εργαζόμενου.

Πολύωρες χριστουγεννιάτικες εφημερίες περιμένουν και εκατοντάδες γιατρούς στην χώρα, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα φτάσουν τις 24 ώρες! Στο Κέντρο Υγείας της Πάτμου, ο διευθυντής θα γιορτάσει χωρίς την οικογένειά του και από το βράδυ και μετά θα κάνει ρεβεγιόν… τελείως μόνος. «Η εφημερία είναι 24ωρη. Από το πρωί των Χριστουγέννων ως το πρωί της επομένης, ενώ μέχρι τις 11 το βράδυ θα υπάρχει και μια νοσοκόμα. Μετά θα πάει κι αυτή στην οικογένειά της», περιγράφει στο newpost ο παθολόγος διαβητολόγος, Δαμιανός Ασλάνογλου.

Το λειψό προσωπικό, χρόνιο πρόβλημα στο Κέντρο Υγείας της Πάτμου, απαριθμεί μόλις τρεις γιατρούς, συμπεριλαμβανομένου και του διευθυντή, όταν θα έπρεπε να έχει δέκα.

«Ήμασταν δύο και είχαμε χρόνια να πάρουμε άδεια. Μας στείλανε πρόσφατα έναν τρίτο γιατρό και καταφέραμε στις αρχές του μήνα να καθίσουμε από μία εβδομάδα. Όμως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Αν για παράδειγμα ο γιατρός που εφημερεύει χρειαστεί να συνοδεύσει σοβαρό περιστατικό σε αεροδιακομιδή, το νησί μένει για ώρες χωρίς γιατρό», επισημαίνει ο κ. Ασλάνογλου.

Ειδικά για τη νύχτα των Χριστουγέννων και παρά τους κανονισμούς, ο διευθυντής θα εφημερεύσει ολομόναχος «κι ας ελπίσουμε να μη χρειαστεί να έρθει γυναίκα, αφού απαγορεύεται να εξεταστεί χωρίς την παρουσία νοσοκόμας», συμπληρώνει ο ίδιος.

Μαθημένοι να ζουν με τον κίνδυνο και τη μοναξιά -αν ποτέ συνηθίζεται αυτή η ζωή- 2.000 Α’ πλοίαρχοι, 2.000 Α’ μηχανικοί και άλλοι τόσοι υποπλοίαρχοι και Β’ μηχανικοί, θα προσπαθούν να θυμηθούν κάποια περασμένα Χριστούγεννα, που το μπάρκο το έφερε να είναι κοντά στην οικογένειά τους.

Εγκλωβισμένοι στο φορτηγό ή στο γκαζάδικο του εμπορικού μας στόλου, συνήθως με πλήρωμα ξένης υπηκοότητας, «δεν είναι εύκολο να καταλάβεις Χριστούγεννα. Σου λείπει το σπίτι σου, τα παιδιά σου, δεν είναι καλό το συναίσθημα», περιγράφει στο newpost ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού), Γιώργος Βλάχος.

«Απλήρωτοι ή κακοπληρωμένοι, πολλές φορές χωρίς ένα συμπατριώτη να ανταλλάξουν μια ευχή στα ελληνικά, με επικίνδυνα φορτία και ακραίους καιρούς, οι ναυτικοί μας που θαλασσοπνίγονται μακριά από τις οικογένειές τους, χρειάζονται τις ευχές όλων για να γυρίσουν ασφαλείς στα σπίτια τους», καταλήγει ο κ. Βλάχος, μιλώντας για μια επιστροφή που για πολλούς θα έρθει πολλούς μήνες μετά τη σημερινή μέρα των Χριστουγέννων.

newpost.gr