Υλικά

• 1300 γρ. αρνίσιο μπούτι
• 120 ml. χλιαρό νερό
• 4 σκελίδες σκόρδο «σπασμένες»
• 100 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 300 γρ. κρεμμυδάκια «στιφάδου»
• 10 μικρές πατάτες «βιολογικές», με τη φλούδα
• 5 κλαράκια δενδρολίβανο
• 10 γρ. θρούμπι
• 6-7 φυλλαράκια φασκόμηλο
• 40 γρ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένο
• 200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε «κυδωνάτες». 

Στη συνέχεια βάζουμε στο μούλτι το μαϊντανό με τη φρυγανιά και τα χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά. 

Βάζουμε τη γάστρα στο μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε 80 ml. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί θωρακίζουμε το αρνί. Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά περίπου για 12-15 λεπτά μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με τα 120 ml. νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 40 λεπτά περίπου. 

Στη συνέχεια, βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και αφαιρούμε το κρέας. Βάζουμε τη γάστρα έκ νέου στο μάτι της κουζίνας και μόλις ζεσταθεί συμπληρώνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και όλα τα αρωματικά και τα «στριφογυρίζουμε» μέχρι να μυρίσουν. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμα στους 200ο C. 

Ξεσκεπάζουμε, βάζουμε το μπούτι ξανά στη γάστρα αφού πρώτα το πασπαλίσουμε με το μίγμα μαϊντανού- φρυγανιάς. 

Φουρνίζουμε για 3η και τελευταία φορά, αυτή τη φορά με ανοικτό καπάκι για 15 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και να αποκτήσει το κρέας μια τραγανή κρούστα.