Η άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος και 11 εμπορικών πλοίων που έπλεαν στην περιοχή έσωσαν από σίγουρο πνιγμό 94 Αφγανούς και Σύρους, μεταξύ αυτών 49 παιδιά και μια υπεραιωνόβια, γεννημένη το 1907.

Το μικρό πλοιάριο «Marlin», με σημαία Ρωσίας, εξέπεμψε σήμα κινδύνου το μεσημέρι της παραμονής των Χριστουγέννων ανοιχτά της Κορώνης. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι και το μικρό πλοιάριο κινδύνευε να βυθιστεί.

Με δυσκολία τα παραπλέοντα εμπορικά πλοία κατάφεραν να το προσεγγίσουν, ενώ στη συνέχεια προσδέθηκε σε ρυμουλκό και οδηγήθηκε το πρωί των Χριστουγέννων με ασφάλεια στο λιμάνι της Πύλου.

Στο μεταξύ, είχαν ενεργοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες για την υποδοχή και περίθαλψη των άτυχων μεταναστών. Από τον Δήμο Πύλου Νέστορος είχαν ανοίξει οι εγκαταστάσεις του κλειστού γυμναστηρίου για την προσωρινή φιλοξενία τους, ενώ σε ετοιμότητα ήταν το Κέντρο Υγείας όπου οι γιατροί του εξέτασαν τους μετανάστες, ενώ 5 από αυτούς, μεταξύ αυτών 2 εγκυμονούσες, μεταφέρθηκαν στο Nοσοκομείο Καλαμάτας.

Κουβέρτες προσέφερε η 120 ΠΕΑ, στρώματα η Πολιτική Προστασία, ενώ για το φαγητό τους μερίμνησαν το 9ο Σύνταγμα Πεζικού και η 120 ΠΕΑ.

Από το Λιμεναρχείο Πύλου συνελήφθησαν τα 3 μέλη του πληρώματος του σκάφους, Ουκρανοί στην καταγωγή, οι οποίοι χθες οδηγηθήκαν στον εισαγγελέα Καλαμάτας.

Χθες το πρωί επισκεφθήκαμε τον χώρο που φιλοξενούνται οι μετανάστες όπου και μας μίλησαν για την περιπέτειά τους.

Ο Αβζάλ είναι 31 χρόνων και κατάγεται από το νότιο Αφγανιστάν. Ο πόλεμος τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τη χώρα του μαζί με την εγκυμονούσα σύζυγό του και τις 2 μικρές κόρες του για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη. Εγκατέλειψε το Αφγανιστάν στις 15 Σεπτεμβρίου, για να φτάσει ύστερα από 5 ημέρες στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν από 5 ημέρες αυτοκίνητο τους μετέφερε έπειτα από 8 ώρες ταξίδι στα παράλια της Μ. Ασίας. Εκεί στοιβάχθηκαν μαζί με τους υπόλοιπους στο μικρό πλοιάριο.

Ταξίδευαν 3 μέρες και 3 νύχτες χωρίς φαγητό. «Ημασταν νεκρά σώματα μέσα σε ένα κουφάρι» μας λέει. Ο Αβζάλ ευγνωμονεί το Λιμεναρχείο και τις ελληνικές Αρχές που τους έσωσαν τη ζωή και ελπίζει να φύγουν γρήγορα για τη δυτική Ευρώπη. Εχοντας δίπλα του τις 2 μικρές του κόρες, τη Μάρτο και την Μπαρζανάτ, δηλώνει ευτυχισμένος «αισθάνομαι σαν να έχω γεννηθεί τώρα».

Τέλος μας αποκάλυψε ότι πλήρωσε συνολικά στους δουλεμπόρους 90.000 δολάρια. Δίπλα από τον Αβζάλ νεαρές Αφγανές με καθρεφτάκια και κραγιόν επιμελούνται την ομορφιά τους αφήνοντας πίσω τα βάσανα της περιπέτειάς τους.

ethnos.gr/Πέτρος Τσώνης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook