Σε ένα απίστευτο αλαλούμ έχουν οδηγήσει οι διάφορες αποφάσεις – ανακοινώσεις για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Σήμερα το πρωί το Υπ.Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως θα ανοίξουν κανονικά τα καταστήματα την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, στις περιοχές εκείνες για τις οποίες έχει εκδοθεί σχετική απόφαση των αντιπεριφερειαρχών, αναφέροντας χαρακτηριστικά : 

\”στις 29 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μόνο στις περιοχές που προβλέπονται από τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ιωάννινα κ.α.).\”

Στις υπόλοιπες περιοχές το άνοιγμα των καταστημάτων θα είναι παράνομο.
Με αυτή την ανακοίνωση φάνηκε να υπαναχωρεί στην αρχική του αντιπαράθεση με τους αντιπεριφερειάρχες που είχαν εκδόσει σχετικές αποφάσεις, όπως η περίπτωση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ.Κουκιαδάκη.

\”Δηλαδή δεν θα πάω στο πειθαρχικό ;\” ήταν το πρώτο σχόλιο του κ.Κουκιαδάκη στο Flashnews.gr για την ανακοίνωση αυτή με την οποία ουσιαστικά δικαιώθηκε η απόφασή του να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 29/12 στην αντιπεριφέρεια Ηρακλείου, ενώ αντίστοιχη απόφαση είχε εκδοθεί και απο την αντιπεριφέρεια Λασιθίου.

Απο την άλλη πλευρά, έμεναν έκθετοι οι αντιπεριφερειάρχες που δεν προχώρησαν στην έκδοση απόφασης για άνοιγμα των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου, παρά τις πιέσεις των εμπόρων.

Όμως πριν \”αλέκτωρ λαλήσει τρίς\” και συγκεκριμένα το μεσημέρι, το Υπ.Ανάπτυξης με νέα του ανακοίνωση \”Ορθή επανάληψη\” όπως αναφέρει στο σχετικό δελτίο Τύπου έχει μετατρέψει την επίμαχη παράγραφο ως εξής:

\”στις 29 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μόνο στις περιοχές που προβλέπονται από τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο – μόνο στη Χερσόνησο και το Μαλεβύζι – Ιωάννινα κ.α.). Κάθε άλλη πρακτική είναι παράνομη.\”

Δηλαδή, σύμφωνα με την νεότερη αυτή ανακοίνωση του Υπουργείου, σε ολόκληρη την Κρήτη, την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοιχτά μόνο σε αυτές τις δύο περιοχές !!!

Το απίστευτο αυτό αλλαλούμ που δημιουργείται αναμένεται να προκαλέσει το απόλυτο χάος.

Με δεδομένη και την θέληση πολλών εμπόρων και απο τα Χανιά, να παραμείνουν ανοιχτά, το βέβαιο είναι πως την τελευταία Κυριακή του χρόνου θα ανοίξουν όσοι μπορούν έστω και χωρίς την άδεια του Υπουργείου.

Αναλυτικά στην τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρονται τα εξής:
\”Με αφορμή προτάσεις που διατυπώθηκαν το τελευταίο διάστημα για λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου, 29 Δεκεμβρίου, από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανακοινώνονται τα εξής:

1. Η θέση του υπουργείου για το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι γνωστή και έχει καταγραφεί κατ’ επανάληψη: ελεύθερη λειτουργία του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο και πλήρης απελευθέρωση, δηλαδή 52 Κυριακές, πάντα σε προαιρετική βάση, μόνο για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

2. Ο νόμος 4177/2013 (άρθρο 16), που ψηφίστηκε μετά από διαβούλευση με την αγορά και τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση, προβλέπει ότι οι Κυριακές κατά τις οποίες θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα, πέραν των 7 που προβλέπει ο νόμος, θα προσδιορίζονται με αποφάσεις των κατά τόπους αντιπεριφερειαρχών.

3. Οι επίσημες θέσεις των οργανώσεων του εμπορίου (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΟΙΥΕ), όπως διατυπώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου της «Συμμαχίας για την Κυριακή αργία» στις 15 Ιουλίου ανέφεραν τα εξής: «Οι οργανώσεις καλούν τους βουλευτές να μη ψηφίσουν το άρθρο 16 και προανήγγειλαν μεγάλες και συνεχόμενες κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της Κυριακής – Αργίας». Επιπλέον, η ΕΣΕΕ με επιστολή προς τους Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες στις 7 Αυγούστου ζήτησε να επιτραπεί η λειτουργία τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές και κατά προτεραιότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Κατόπιν αυτών, το πλαίσιο είναι σαφές: στις 29 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μόνο στις περιοχές που προβλέπονται από τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο – μόνο στη Χερσόνησο και το Μαλεβύζι – Ιωάννινα κ.α.). Κάθε άλλη πρακτική είναι παράνομη.



Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αντιλαμβάνεται το εύλογο του αιτήματος να λειτουργήσουν τα καταστήματα στις 29 Δεκεμβρίου, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Γι’ αυτό άλλωστε προτείναμε να δοθεί αυτή η δυνατότητα στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αποκτούσαν έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των εμπορικών κέντρων και αλυσίδων.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί επισήμως κανένα αίτημα από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις του εμπορικού κόσμου στην κατεύθυνση της περαιτέρω απελευθέρωσης της λειτουργίας των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Εφόσον υπάρξουν τέτοια αιτήματα, το υπουργείο θα εξετάσει τροποποίηση του νόμου 4177, ούτως ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από το 2014, αντί του 2015 που προβλέπεται με το ισχύον πλαίσιο ότι μπορεί να εκδοθούν νέες αποφάσεις από τους αντιπεριφερειάρχες.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook