Σε προσωρινή, ακόμα και οριστική, παύση πληρωμών οδηγεί η βαθιά, εξαετής, ύφεση τους μικρομεσαίους, όπως αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης.
Όμως, όπως συμπληρώνει, «παρά τις δυσκολίες της υπερφορολόγησης και των δυσανάλογων οικονομικών υποχρεώσεων σε σύγκριση με τζίρο και εισόδημα, κάθε νέα χρονιά γεννά προσδοκίες για λύσεις στις άμεσες ανάγκες της αγοράς και του εμπορίου» και γνωστοποιεί τις επτά «ευχές»- προτάσεις της ΕΣΕΕ για το 2014.

Μάλιστα ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει ότι οι προτάσεις δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος και είναι με σειρά προτεραιότητας οι εξής:

– Νομοθετική προστασία τής «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» και αυτόματη υπαγωγή της, χωρίς εμπόδια σε καθεστώς ευνοϊκών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, ώστε να δοθεί μια ανάσα ζωής στις επιχειρήσεις, που παλεύουν σθεναρά να μείνουν στη αγορά.

– Εφαρμογή «Τειρεσία» «δύο ταχυτήτων» και εννέα κατηγοριών με βαθμολόγιο («credit score») και μοριοδότηση («point system») κατά το αμερικανικό πρότυπο.

– Λειτουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας για ρευστότητα ΜμΕ επιχειρήσεων με την ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και παραγωγική συμμετοχή του εμπορίου στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020, σε συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες για την αποτελεσματική ένταξη του τοπικού εμπορίου σε αυτό.

– Αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των εμπόρων σε κρίση με πάγωμα, κεφαλαιοποίηση και μετατροπή οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο. Προστασία των «εντός κρίσης» οφειλετών με κατάργηση της ποινικοποίησης, διαρκής ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων, διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ με δημιουργία ειδικής κλάσης, και τέλος δυνατότητα ελεύθερης επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

– Ενότητα του εμπορικού κόσμου όλης της χώρας στην κατεύθυνση της σωστής λειτουργίας της αγοράς, δυνατότητα χαμηλότερων τιμών και διαχείρισης ενός παραγωγικού ωραρίου, για όλα τα εμπορικά καταστήματα και τους καταναλωτές.

– Ανάπτυξη νέων τουριστικών εμπορικών αγορών και δημιουργία Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου «ΑΚΕ» στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους των ελληνικών πόλεων, αντί για τα προκάτ Mall του «αγρού».

– Συνεργασία με την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου της ΕΕ «ΙΝΤΑ» στ0 πλαίσι0 της ελληνικής Ππροεδρίας για μία ουσιαστική συμμετοχή των φορέων του ελληνικού εμπορίου στον σχεδιασμό του εξαγωγικού Ευρωπαϊκού εμπορίου.

«Το 2014 θα φανερώσει τις προοπτικές για την έξοδο της οικονομίας μας από την κρίση και θα αποφασιστεί πώς επιτέλους θα καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος. Τα περιθώρια για την ελληνική αγορά είναι πλέον πολύ στενά και οι αντοχές των περισσοτέρων επιχειρήσεων έχουν πλέον εξαντληθεί. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν πόροι και να δοθεί στην αγορά η απαραίτητη ρευστότητα που θα επιτρέψει την οικονομική ανάκαμψη των Μμε εμπορικών επιχειρήσεων. Η παρουσία υγιών και δυναμικών Μμε ελληνικών επιχειρήσεων θα είναι ένα από τα \”κλειδιά\” για την έξοδο της χώρας από την κρίση» όπως τονίζει ο κ. Κορκίδης.

Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνει, η αγορά θα συνεχίσει τον αγώνα της για επιβίωση και οι Έλληνες έμποροι θα είναι επίμονα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.


newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook